ZATVORSKA KAZNA Mostarac krao sve i svašta, pa poželio doživotnu kaznu. 'U Split sam donio kamion pušaka'

Lisice ruke
Ilustracija

Rade V., porijeklom iz Mostara, osuđen je za niz krađa koje je počinio u nepunih mjesec dana na omiškom području na djelomičnu uvjetnu osudu po kojoj će odslužiti kaznu zatvora od godinu i tri mjeseca, dok preostali dio kazne od godinu i tri mjeseca neće ako u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo. U zatvoru se nalazi od uhićenja u travnju.

Okrivljeni je u 12 navrata provaljivao u vikend kuće u kojim trenutno nitko ne stanuje. Uzeo je i zadržao razne predmete, a u dva navrata odnio je i osobno vozilo i bicikl. Pokupio je i nakit, dalekozore, tenisice, ronilački nož, pribor za pecanje, sunčane naočale, alat, televizor, prijenosno računalo, šator, jaknu… Zatečen je na djelu, stvari su vraćene vlasnicima, piše 'Dalmatinski portal'. 

Na suđenju je sve priznao, nije osporavao ni visinu štete. Kazao je i da bi dao još dokaza da ih ima da ga osude na doživotnu kaznu. Bio je suglasan da ga se osudi na najtežu kaznu, odnosno, osam godina zatvora. Kazao je i kako je 2016. s drugim osobama u Zračnu luku Split donio 2,6 kilograma kokaina, a 2014. kamion poluautomatskih pušaka. Može o tome dati i dokaze, ali nije želio kazati s kim je to radio kako te osobe ne bi ležale u zatvoru.

Sutkinja ga je pitala zašto je krao, a on joj je odgovorio da nije imao priliku da dostojno živi i radi dostojno čovjeka. Otkrio je kako je u Rijeci montirao liftove pa je bio u Barceloni dva mjeseca, a onda poslovno u Africi pa u Moldaviji gdje je naučio ruski jezik. Inače se sporazumijeva na četiri strana jezika. Radio je u Zagrebu, dao otkaz pa došao u Split. Htio je naći posao, ali nije uspio. 

Sutkinji je kazao i da bi danas vjerojatno imao posao i bio fini građanin, pošten i uzoran da je ostao u organiziranom kriminalu. Ne želi da ga puste na slobodu ako se bude morao javljati. Požalio se i kako trpi nasilje u pravnom procesu jer nema mogućnost da kupi papir i olovku te kako ga u zatvoru nisu smjestili u nepušačku sobu iako je srčani bolesnik. 

Kod odluke o sankciji, nisu pronađene otegotne okolnosti, a kao olakotne su cijenjene dosadašnja neosuđivanost te očite loše osobne prilike, kao i to što su svi ukradeni predmeti vraćeni vlasnicima.