ZATRAŽEN PRITVOR ZA OSMORKU Predmet istrage i pucnjava na Musali te bomba u Kalhanskoj

Privođenje FUP akcija Inpact - Đugum i ostali
Hercegovina.info

U Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije jučer je do kasnih poslijepodnevnih sati trajalo ispitivanje osmeročlane grupe predvođene S.Đ. (42), koji su u ponedjeljak uhićeni u Mostaru u akciji 'Inpact' Federalne uprave policije.

Uz njega, saslušavani su A.Š. (33), A.F. (29), R.D. (50), M.V. (41), V.D. (45), Đ.D. (38) i E.M. (48), a zbog složenosti predmeta formiran je, cijeli tužiteljski tim.

Privođenje FUP akcija Inpact - Đugum i ostali

Dok se dio članova ove grupe koja se sumnjiči za organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelima iznude, prijevare i otmice branio šutnjom, ostali su iznosili svoju verziju događaja. Prema izvorima bliskim istrazi, nijedan od njih nije izričito priznao djela koja im se stavljaju na teret, a pojedini članovi grupe su ispitivani i u dva navrata.

Otmica i iznuda

Iz Županijskog tužiteljstva su kratko kazali da će odmah nakon saslušanja prema Općinskom sudu u Mostaru biti upućen prijedlog za određivanje pritvora, navodi Avaz.

Podsjetimo, iz FUP-a su naveli da se članovi ove grupe sumnjiče da su se u ožujku ove godine 2020. godine planski udružili u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, na način da su od jednog od poduzetnika iz Mostara preuzeli dug prema trećoj osobi od koje su prvenstveno iznudili putničko motorno vozilo marke Audi A6 i novčani iznos od 3.400 maraka.

Privođenje FUP akcija Inpact - Đugum i ostali

"Nakon toga su se usmjerili na spomenutog poduzetnika, te od njega na nezakonit način prisvojili putničko motorno vozilo BMW čija je vrijednost oko 30.000 maraka i novac u iznosu od 2.000 maraka", kazali su iz FUP-e.

Privođenje FUP akcija Inpact - Đugum i ostali

Ipak, cijela priča između ove grupe i mostarskog poduzetnika je otpočela još krajem prošle godine, ali je intenzivirana u ožujku. Dug koji su 'preuzeli' za poduzetnika su zapravo fingirali, nakon čega su se ustremili prema njemu te otpočeli reketiranje. U jednom momentu su poduzetnika, zajedno s njegovom majkom, strpali u automobil te kao svojevrsnu prijetnju 'provozali' po gradu. Nesretnog poduzetnika su, zapravo, svi reketarili, a glavne uloge uz S.Đ. su imali A.Š., R.D. i Đ.D. dok su ostala četvorica bili potrčci.

Privođenje FUP akcija Inpact - Đugum i ostali

Pucnjava na Musali i bomba u Kalhanskoj

U pomno pripremanoj akciji, u okviru koje su rađeni i simulirani otkupi, pripadnici FUP-e su pribavili brojne dokaze. Također, kako se saznaje, predmet istrage, odnosno, svojevrsna poveznica su i pucnjava na trgu Musala, koja se dogodila 6. rujna usred dana, a čiji je jedan od aktera bio A.Š., kao i aktiviranje bombe ranije tog dana u Kalhanskoj ulici u Mostaru, gdje je uslijed detonacije oštećen Audi A5 i pročelje objekta.