''Zaratili'' sudovi, policija i Tužilaštvo

Više postupaka

Općinski sud je potvrdio da je u toj pravosudnoj ustanovi u tijeku više kaznenih postupaka u kojima se kao optuženici pojavljuju braća Mate i Blago Šimić. Posebno je zanimljiva činjenica da je za Matom obustavljena raspisana tjeralica zbog njegovog nepojavljivanja na izdržavanju kazne, a to je uslijedilo nakon što je Županijski sud u Širokom Brijegu uvažio žalbu njegovog odvjetnika na rješenje o raspisivanju tjeralice.

''Općinski sud u Ljubuškom je 29. travnja ove godine donio rješenje o određivanju pritvora i nalog za raspisivanje tjeralice u kaznenom postupku koji se vodi pred ovim sudom, kako bi se osigurala nazočnost optuženika Mate Šimića na glavnoj raspravi, budući da je isti izbjegavao odazvati se na poziv Sudu, a prinudno dovođenje nije uspjelo.

Na rješenje o određivanju pritvora ovoga suda optuženi Mate Šimić izjavio je žalbu preko branitelja čiju je žalbu Županijski sud u Širokom Brijegu uvažio i ukinuo rješenje o određivanju pritvora Općinskog suda u Ljubuškom, pa je ovaj sud morao sukladno Zakonu o kaznenom postupku FBiH izdati nalog za povlačenje tjeralice'', potvrdili su u Općinskom sudu.

Prema svima isto

Navedeni kazneni postupak u kojem je bio određen pritvor i naloženo raspisivanje tjeralice nema nikakve veze sa zbivanjima koja su se dogodila 23. svibnja 2010. u Grudama. Kako se navodi dalje, Općinski sud u Ljubuškom je poduzeo i poduzima sve radnje u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku kako bi osigurao nazočnost optuženog Mate Šimića na glavnoj raspravi, što će i dalje činiti radi okončanja svih kaznenih postupaka koji su u tijeku kako prema ovom optuženiku, tako i prema svim drugim optuženicima, piše Dnevni list.