Braća Šimić ostaju u pritvoru

Kako saznaje Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) Sud Bosne i Hercegovine je prihvatio prijedlog državnog Tužiteljstva da se braći iz Gruda produži pritvor za još dva mjeseca.

Šimići su uhićeni u travnju ove godine zbog sumnje da su od 2008. godine rukovodili, odnosno bili dio organizirane grupe koja je krijumčarila drogu iz BiH u Hrvatsku. Oni su također, prema saznanjima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, planirali ubojstvo Zorana Galića, komesara Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zapadnohercegovačke županije. Odluka o produženju pritvora donesena je zbog postojanja mogućnosti bijega, ometanja istrage, utjecaja na svjedoke i ponavljanja ovog kaznenog djela.

Federalna uprava policije je 2007. godine na Šimićevom auto otpadu pronašla 87 ukradenih vozila, ali ga je Županijski sud u Širokom Brijegu oslobodio krivnje.

CIN je objavio priču o policijskoj akciji Meteor koja je bila usmjerena protiv automafije na čijem čelu su bila braća Šimić. Policija je braću Šimić, zajedno sa još osam suradnika uhitila krajem prošle godine. Tom prilikom su na Šimićevom auto otpadu u Grudama i na drugim lokacijama pronašli više od 30 automobila za koje postoji sumnja da su ukradeni, bjanko dokumente za vozila te 12 kilograma droge skunk, eksplozive i veću količinu drugog oružja. Dan poslije tog uhićenja svi su pušteni iz pritvora.

Državni tužitelj Saša Sarajlić, koji je tada vodio akciju, odlučio je da neće saslušati osumnjičene niti će zatražiti određivanje pritvora, usprkos upozorenjima policije da Šimić sa slobode može ugroziti istragu, utjecati na svjedoke i uklanjati dokaze.

Federalna uprava policije je zbog te odluke podnijela žalbu protiv tužitelja Sarajlića Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH). U toj prijavi se navodi da je Sarajlić rekao inspektorima da je odluku o puštanju osumnjičenih na slobodu donio nakon usmene konsultacije sa Nenadom Šaledom, sudcem za prethodni postupak Suda BiH.

U odgovoru Suda BiH na upit novinara CIN-u stoji da u akciji Meteor nije bilo „nikakvog usmenog kontakta postupajućeg tužitelja i sudca" te da Sud nije primio prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora.

Sredinom travnja u predmet je uključen i tužitelj Dubravko Čampara, a Šimići su ponovo uhićeni. Ovaj put su završili u pritvoru, a nakon njihovog uhićenja policija je pronašla još deset automobila za koje se sumnja da su ukradeni ili da im je dokumentacija krivotvorena, a u Matinoj kući je pronađen namještaj i druge stvari za koje se sumnja da su ukradene.
Također, u napuštenom objektu pored kuće Blage Šimića, policija je u veljači pronašla 4,8 kg marihuane za koje sumnjaju da su pripadale Šimićima.