ZABRANA ULASKA Francuz uhićen kod Trebinja bio prijetnja po nacionalnu sigurnost BiH

Privođenje Francuza služba za poslove sa strancima
SPS

Dana 29.1.2024. godine, Služba za poslove sa strancima (SPS) izvršila je postupak prisilnog udaljenja jednog državljanina Francuske, za kojeg je od strane NCB INTERPOL-a raspisana tjeralica zbog sumnje za kaznena djela u vezi sa terorizmom, oružjem i visokom tehnologijom, te koji je od strane nadležnog organa za vršenje sigurnosnih provjera okvalificiran kao osoba koja predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Služba za poslove sa strancima je poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju lociranja navedene osobe, dana 30.12.2023. godine obavještena od strane policijskih službenika MUP-a Republike Srpske, da je izvršeno lišenje slobode navedene osobe na području Trebinja, nakon čega je u pratnji istih sproveden u službene prostorije SPS, gdje je isti predat Službi na nadležno postupanje. 

Shodno tome, navedenoj osobi je izrečena mjera protjerivanja sa teritorije BiH sa zabranom ulaska i boravka na teritoriju BiH u razdoblju od pet godina, nakon čega je isti smješten pod nadzor u Imigracijskii centar u Istočnom Sarajevu. 

Udaljenje navedenog stranog državljanina izvršeno je privatnim letom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, gdje je isti predat službenicima Nacionalne službe za tranfere Ministarstva pravosuđa Francuske iz Pariza, koji će navedenu osobu sprovesti do zemlje porijekla.

Služba za poslove sa strancima će i u narednom razdoblju poduzimati ovakve i slične aktivnosti, koje imaju za prioritetni cilj doprinos zaštiti sigurnosnog sistema BiH, navodi se iz Ureda za informiranje SPS.