Za pripadnika OSA-e koji je odavao tajne narkomafiji predložene mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta

OSA BiH

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine predložilo je određivanje pritvora i mjere zabrane za uhićene osobe u okviru predmeta "Transporter" i "Storage", među kojima su i policijski službenici.

Tužitelj Tužiteljstva BiH podnio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Srđana Rađevića, rođenog 2000. godine u Gradišci, državljanina BiH, i Davorina Popovića, rođenog 1980. godine u Travniku, državljanin BiH i Republike Srbije.

Mjera pritvora zatražena je zbog opasnosti od bijega osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili sudionike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

U pogledu osumnjičenih Roberta Radonića, rođenog 1969. godine u Gradišci, državljanina BiH, službenika OSA-e, i Miloša Lukajića, rođenog 1989. godine u mjestu Glamoč, državljanina BiH, policijskog službenika zaposlenog u Graničnoj policiji BiH, postupajući tužitelj je predložio određivanje mjera zabrane iz člana 126. i 126.a ZKP-a BiH, odnosno predložene su mjere zabrane napuštanja mjesta boravišta, zabrana posjećivanja određenih mjesta ili područja, te zabrana sastajanja sa određenim osobama.

Također, osumnjičenom Milošu Lukajiću predložena je mjera zabrane obavljanja službene djelatnosti iz člana 126.a stav 1. tačka a) ZKP-a BiH.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala, u vezi sa kaznenim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, nedozvoljen promet akciznih proizvoda u vezi sa kaznenim djelom krijumčarenja. Osumnjičeni Radonić se tereti i da je počinio kazneno djelo povreda tajnosti postupka i odavanje tajnih podataka, a osumnjičeni Lukajić kazneno djelo primanje dara i drugih oblika koristi i kazneno djelo povreda tajnosti postupka.

Posebnu težinu počinjenju kaznenih djela, daju elementi visoke korupcije i zolupotrebe kapaciteta i resursa važnih državnih institucija za provedbu zakona, radi ostvarenja nezakonite imovinske koristi.

U okviru istražnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su osumnjičene osobe, kao članovi organizirane kriminalne grupe duže vrijeme vršile kaznena djela organiziranog kriminala povezana sa krijumčarenjem i neovlaštenim prometom velikih količina opojnih droga, kao i krijumčarenjem opojnih droga iz susjednih zemalja radi dalje preprodaje u Bosni i Hercegovini, te dalje distribucije prema ilegalnom narko-tržištu zemalja Europske unije i na taj način stjecale nezakonitu imovinsku korist, kao i na osobe koja su koristeći svoj službeni položaj pomagali ovim osumnjičenim da ne budu otkriveni od organa gonjenja, odavanjem tajnih podataka.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim institucijama, nastavlja istragu sa ciljem potpunog rasvjetljavanja i dokumentiranje nezakonitog djelovanja osumnjičenih i izvršenja kaznenih djela u ovom predmetu.

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje se očekuje zakazivanje ročišta po prijedlogu tužiteljstva, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.