VRIJEDNOST VEĆA OD 200 000 KM Zaplijenjeno skupocjeno vino, te duhan i trenerke

Zapljena duhana
Ilustracija/UNO BiH

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO), Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja (GSKP) RC Tuzla, u suradnji sa policijskim službenicima MUP Tuzlanske županije (TŽ), Policijska uprava Tuzla, u skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH izvršili su pretres poslovnih prostorija pravne osobe koja se bavila prodajom alkoholnih pića.

Prilikom izvršenog pretresa pronađena je 631 boca skupocjenih vina bez akciznih markica, kao i dokumentacija o nedozvoljenom poslovanju. Na osnovu prikupljenih informacija službenici Regionalnog centra Tula, GSKP, izvršili su privremeno oduzimanje predmeta od samostalnog poduzetnika sa područja RC Tuzla za koje nije postojala zakonom propisana dokumentacija. 

Naime, na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju određenih fizičkih osoba izvršili su provjeru prometa i porijekla roba na dvije lokacije. Prilikom pretresa pronašli su veću količinu robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (trenerke, dukserice, i sl.) tj. 2124 komada.

Također, službenici RC Tuzla, u suradnji sa službenicima MUP TŽ, Policijska uprava Gradačac, kod dvije fizičke osobe pronašli su veću količinu duhana, koji nisu bili obilježeni na zakonom propisani način. Ukupna količina oduzetog sitno rezanog duhana je 190 kg.

Prema preliminarnoj procjeni, ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 206.000 KM. Za utvrđene nezakonitosti, protiv počinitelja istih će biti provedeni postupci u skladu sa važećim prekršajnim zakonodavstvom. 

U okviru poduzimanja mjera, radnji i aktivnosti prilikom provođenja ove operativne akcije korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UNO od strane veleposlanstva SAD putem Programa EXBS i UNODC-a.

UNO BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 0800 206 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan, navodi se iz Ureda za informiranje UNO BiH.