VEZOM DO POSLA Direktor Službe za zapošljavanje bez pripravničkog staža zaposlio jednu osobu

Čekić i sudac
Ilustracija

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije (TŽ) protiv bivšeg direktora Službe za zapošljavanje TŽ Senada M. (57) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo 'Zloupotreba položaja i ovlaštenja'.

Postoji osnovana sumnja da je Senad M. obavljajući funkciju direktora Službe za zapošljavanje TŽ u listopadu 2018. godine postupao suprotno interesima službe i odredbama Pravilnika o radu institucije i bez raspisivanja javnog natječaja jednoj osobi pribavio korist u vidu zapošljavanja na neodređeno vrijeme.

Pri tome je bio svjestan da ne postupa u skladu sa zakonom i pravilnikom jer ta osoba ranije nije obavljala pripravnički staž u instituciji, što bi eventualno omogućilo njeno zapošljavanje bez raspisivanja natječaja uz prethodnu pozitivnu ocjenu mentora, nego je ranije obavljala stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa sa visokom stručnom spremom, a nakon zaključivanja ugovora o radu na neodređeno je raspoređena na radno mjesto sa srednjom stručnom spremom. 

Dakle, postupao je suprotno zakonskoj regulativi i odredbama pravilnika Službe i koristeći službeni položaj je drugoj osobi pribavio korist.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Senadu M. izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja rukovodećih i drugih odgovornih dužnosti u organima uprave i javnim ustanovama, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva TŽ.