FOTO  VELIKA ZAPLJENA NA GRANICI U autobusu iz BiH pronađeno zlato, parfemi, satovi, odjeća, sredstva za potenciju...

autobus
Uprava carina Republike Srbije

Na graničnom prijelazu Gradina, srpski carinici su u suradnji s policijom, 17. veljače 2022. godine zaustavili pokušaj krijumčarenja dva kilograma zlatnog nakita, ali i satova, parfema, odjeće i preparata za potenciju pronađenih tijekom kontrole jednog turističkog autobusa.  

Neprijavljena roba čija je vrijednost procijenjena na 70.000 eura, otkrivena je kada je na ulaz prelaza Gradina tijekom večeri pristigao turistički autobus bosanskohercegovačkih registarskih oznaka.

Njime se iz Istanbula ka Sarajevu vraćalo 56 putnika i dvojica vozača, nakon sedmodnevnog aranžmana provedenog u Turskoj.

Na uobičajeno pitanje carinika je li imaju nešto za prijaviti, i putnici i vozači su odgovorili da sa sobom ne nose ništa osim osobne prtljage. 

Međutim, carinici su odlučili pregledati autobus, ali su već u prvoj torbi zatekli pregršt nove odjeće koja nije bila prijavljena, zbog čega je vlasnica iste pozvana na detaljan pregled.

Osobnim pretresom te 40-godišnje bosanskohercegovačke državljanke, utvrđeno je da ispod pazuha krije kesu punu zlatnog nakita koji također nije prijavila.

Rječ je o ukupnoj težini od 1967 grama zlatnog nakita čija je vrijednost procijenjena na iznos od preko 59.000 eura.

Među otkrivenim nakitom najbrojnije su bile naušnice (446 pari) i prstenje (320 komada), ali je bilo i narukvica, lančića, privjesaka, kao i četiri kompleta (privjesak, naušnice i prsten).

Nakon tog otkrića, autobus je izdvojen za detaljan pregled, kako bi se utvrdilo je li i ostali putnici prenose neprijavljenu robu.

Ubrzo je otkriveno da se u prtljažniku autobusa nalaze i četiri putne torbe za koje se u prvom trenutku nitko nije javio kao vlasnik, da bi se ispostavilo da i te torbe pripadaju putnici koja je pokušala prenijeti neprijavljen nakit.

U tim torbama nalazila se razna nova odjeća (jakne, trenirke, duksevi, majice) čija je vrijednost procijenjena na 3.800 eura.

Pokazalo se također da su gotovo svi putnici posjetu Istanbulu iskoristili za kupovinu, ali su ostali nosili količine koje su uobičajene za osobnu upotrebu. Međutim, priliku za kupovinu nije propustio ni jedan od vozača, koji je neprijavljenu robu smjestio u nekoliko tvorničkih šupljina u vozilu (u ventilaciju, toalet i stube autobusa).

Budući da detaljan pregled podrazumijeva i kontrolu tvorničkih šupljina vozila, carinici su došli i do otkrića da se u ventilacijom sustava autobusa krije čak 311 satova, a u šupljinama toaleta, kao i ispod sjedišta - preko 100 parfema.

I to nije sve, jer je demontažom stuba koje se nalazi na sredini autobusa utvrđeno da se u njihovim šupljinama nalazi i 13 kutija preparata za potenciju ''Macun''. Riječ je o gotovo 2.000 vrećica oralnog gela i 15 teglica od po 240 grama spomenutog sredstva.

Protiv navedene putnice i jednog od vozača pokrenut je prekršajni postupak, a neprijavljena roba čija je ukupna vrijednost oko 70.000 eura zapljenjena je do njegovog okončanja, priopćeno je iz Uprave carine Republike Srbije.