Velika akcija SIPE: 14 uhićenih u Mostaru, Posušju, Širokom, Čapljini, Čitluku, Sarajevu i Tuzli

...razbijanja lanca krijumčara heroina. Više osoba je uhićeno - javlja Federalna televizija. Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, u tijeku je velika akcija kodnog naziva „Osoje" u mnogim gradovima Bosne i Hercegovine: Mostaru, Posušju, Širokom Brijegu, Čapljini, Čitluku, Sarajevu i Tuzli.

Uhićene su osobe inicijala: D.D. (1974), S.H. (1966), A.D. (1977), V.S. (1984), J.Ć. (1978) i M.M. (1983) iz Mostara, P.B. (1960) i M.B. (1988) iz Posušja, M.P. (1957) iz Čitluka, D.T. (1979), I.L. (1977) i S.D (1978) iz Čapljine, A.A. (1982) iz Tuzle i E.A. (1980) iz Sarajeva.

U okviru ove operativne akcije, pripadnici SIPA-e su 16. rujna 2013.godine spriječili bijeg glavnog osumnjičenog A.B. (1976) iz Mostara, koji je uhićen na području općine Posušje u blizini graničnog prelaza Gornji Vinjani, a imao je namjeru pobjeći u zemlje zapadne Europe.

U tijeku je pretres stanova i osumnjičenih osoba na 17 lokacija, kao i privođenje osoba koje se sumnjiče da su tijekom 2013. godine, gotovo svakodnevno vršile nabavku, skrivanje i krijumčarenje opojne droge heroin, najčešće u količinama od nekoliko stotina grama, sa područja BiH u Republiku Hrvatsku. Na ovaj način, spomenuta organizirana kriminalna grupa je u razdoblju od 6 mjeseci, od travnja do rujna prokrijumčarila više kilograma opojne droge heroin, koja je nabavljana u BiH, najčešće na području Sarajeva, Tuzle i Mostara, te dalje krijumčarena prema južnom dijelu Republike Hrvatske.

Vrijednost prokrijumčarene opojne droge na ilegalnom narko-tržištu procjenjuje se na više stotina tisuća KM.

Ovu složenu akciju po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH provodi više desetaka službenika SIPA-e. U akciji je ostvarena dobra i koordinirana međunarodna suradnja i sa policijskim i pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, što je još jedan od dobrih primjera međudržavne regionalne suradnje u borbi protiv krijumčarenja teških opojnih droga.

federalna.ba