VARALI PREKO INTERNETA Po naredbi iz Širokog u oba entiteta privedeno sedam osoba

Akcija FUP cyber kriminal
FUP

Službenici Federalne uprave policije (FUP) pod nadzorom Županijskog tužiteljstva županije Zapadnohercegovačke, dana 6.10.2021. u suradnji sa Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), Ministarstvom unutarnjih poslova Sarajevske županije (MUP SŽ) i Ministarstvom unutarnjih poslova Unsko-sanske županije (MUP USŽ) izveli su operativno - taktičku akciju na području Federacije BiH i Republike Srpske. 

Tom prilikom privedeno je sedam osoba inicijala S.R. (1982.), M.Š. (2000.), D.K. (1980.), D.J. (1980.), A.M. (1987.), M.B. (1980) i E.H. (1985.). Osobe lišene slobode se sumnjiče za izvršenje kaznenih djela 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela' iz člana 340., 'Računarska prijevara' iz člana 395., kao i kaznenog djela 'Pranje novca' iz člana 272. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Postupajući po naredbi Općinskog suda u Širokom Brijegu policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili pretrese objekata koje pomenute osobe koriste, te je tom prilikom pronađen određeni broj laptopa, mobitela, desktop računara i ostale računarske opreme koja se može dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih kaznenih djela, a koji će se koristiti u postupku.

Akcija FUP cyber kriminal

Također, pronađena je praškasta materija koja svojim izgledom asocira na opojne droge, kao i oružje koje potiče iz drugih kaznenih djela. Navedene osobe se sumnjiče da su određeno vremensko razdoblje u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi računarskom prijevarom metodama socijalnog inženjeringa i 'phishinga' preuzimali mobilno bankarstvo oštećenih osoba, nakon čega su novac prebacivali na unaprijed pripremljene račune pravnih i fizičkih osoba.

Privedene osobe će nakon kriminalističke obrade u u službenim prostorijama Federalne uprave policije u zakonskom roku biti predate u nadležnost Županijskom tužiteljstvu županije Zapadnohercegovačke uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu. Akcija je izvedena nakon poduzimanja višemjesečnih radnji i mjera na dokumentiranju ovog kaznenog djela, priopćeno je iz Ureda za informiranje FUP-e.