UZGAJALI 6000 STABLJIKA Mjesec dana pritvora zbog uzgoja indijske konoplje

UZGAJALI 6000 STABLJIKA Mjesec dana pritvora zbog uzgoja indijske konoplje
GP BiH

Sud Bosne i Hercegovine, prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH te je u odnosu na osumnjičene Darka J., Murata D., Almira P. i Armina S. odredio mjeru pritvora.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 25. kolovoza 2021. godine ili do nove odluke Suda.

Pritvor je određen zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. točke a) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKP BiH) u odnosu na osumnjičenog Darka J. (zbog opasnosti od bjekstva), članom 132. stav 1. točka b) u odnosu na sve osumnjičene (zbog bojazni da će uništiti ili sakriti dokaze, te utjecati na svjedoke) i članom 132. stav 1. točka c) u odnosu na osumnjičene Darka J. i Almira P. (zbog bojazni da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo).

Osumnjičeni su da su počinili krivično djelo 'Organizirani kriminal' iz člana 250. Krivičnog zakona BiH u vezi s krivičnim djelom 'Neovlašteni promet opojnim drogama' iz člana 195. KZ BiH.

Oni su uhićeni u akciji Granične policije BiH, uz podršku SIPA-e i MUP-a USŽ, kodnog naziva 'Escobar'. Na području Velike Kladuše, otkrivena je plantaža, sa sustavom za navodnjavanje na kojoj je otkriveno 6000 sadnica marihuane. 

Drogu su, prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni skrivali i osiguravali upotrebom vatrenog oružja, te vršili krijumčarenje na ilegalno narko –tržište u zemljama EU, kao i na području Bosne i Hercegovine.