VIDEO  USRED DANA Duge cijevi u središtu Mostara zbog žena i procesa protiv Sade Đuguma

Sunita Hindić Tužiteljstvo HNŽ 2024
Hercegovina.info

Tužitelji Tužiteljstva Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) su 29. siječnja poduzimali redovite istražne radnje u pojedinim predmetima, te da su tom prilikom pripadnici policije privodili određene osobe na ispitivanje, potvrđeno je za Hercegovina.info iz Tužiteljstva HNŽ.

Toga dana ispred Tužiteljstva HNŽ u središtu Mostara vladalo je opsadno stanje od 11:30 sati kada su brojni prolaznici mogli vidjeti duge cijevi i maskirane službenike Sudske policije ispred zgrade navedene institucije.

Razlog tomu je dovođenje (i odvođenje) Sunite Hindić i još jedne ženske osobe koje su davale iskaz u procesu koji se vodi protiv Sade Đuguma. Kako je za Hercegovina.info potvrđeno iz Ureda za informiranje Tužiteljstva HNŽ, 'sve je to dio redovitih aktivnosti koje se obavljaju u Tužiteljstvu, ponekad uz pomoć policijskih službenika'.

Sadržaj se učitava...

Tužiteljstvu smo poslali upit, jesu li dovedene ženske osobe svjedočile u korist ili protiv Đuguma, te je li njihov iskaz pomogao u procesu koji se vodi protiv Đuguma. Iz te institucije su odgovorili kako u ovoj fazi u interesu istrage nisu u mogućnosti dati više informacija.

Inače, protiv Đuguma se provodi sudski proces zbog organiziranog kriminala, ali i druga kaznena djela poput navođenja na prostituciju i trgovinu ljudima za koje je optužen. Optužbe se odnose na razdoblje od 2012. godine kada je on, prema navodima optužnice upoznao tada maloljetnu S.H. te je, zapravo, kao 14-godišnju djevojčicu navodio i poticao na pružanje seksualnih usluga sve do 2013. godine, kada ju je otac pronašao i vratio kući. 
'Dnevni avaz' navodi kako se to ponovilo i tri godine kasnije, kada ona ni tada nije bila punoljetna, a koju je uz povremenu upotrebu sile, opojnih droga i alkohola doveo u stanje potčinjenosti i ovisnosti, osiguravajući joj lažne identitete, dogovarao cijenu, mjesto i vrstu pružanja seksualnih usluga.

Sunita Hindić Tužiteljstvo HNŽ 2024

Također, županijsko Tužiteljstvo županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) u Širokom Brijegu je u ožujku prošle godine u prvostupanjskom postupku dokazalo krivnju optuženog Sade Đuguma iz Tomislavgrada, zbog ugrožavanja sigurnosti na štetu T.T. Presudom Općinskog suda u Širokom Brijegu Sado Đugum je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca. Tijekom prošle godine u više odvojenih akcija i na više lokacija službenici Federalne uprave policije su vršili pretrese i privodili osobe koje su radile sa Đugumom.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.