UPUCAN U NOGU Pucnjava u Splitu, ranjen stari znanac policije

Hrvatska policija
Ilustracija/Cropix

Danas malo prije 16 sati zaprimljena je dojava da je u Ulici Put Skalica u Splitu došlo do pucnjave. Jedna osoba je ozlijeđena i prevezena je u splitsku bolnicu na pružanje liječničke pomoći, objavila je policija.

Propucan je poznati splitski kriminalac Josip Č. (36). Teže je ozlijeđen, upucan je u nogu i operiran. Nije u životnoj opasnosti. Sve se odigralo 50 metara od dječjeg vrtića, u vrijeme kada su djeca išla doma.

Policija je postavila punktove na izlazima iz grada i sve kontrolira. "Sad sam s Klisa, duge cijevi su na svim pravcima. Zaustavljaju svako vozilo", kaže jedan stanovnik, prenosi Index.

'Slobodna Dalmacija' navodi kako je policija opkolila jednu kuću na području Solina. Po brzini kojom su došli na solinski predio, očito je kako već imaju informacije s ulice koje ukazuju na mogući sukob osoba iz Solina s Josipom Č., od kojih neki datiraju otprije. Navodno je u sve umiješana djevojka poznata po vezama s osobama iz krim. miljea.

Unatoč teorijama kako pucanj u nogu znači upozorenje, a ne pokušaj ubojstva, splitska policija ništa ne želi prepustiti slučaju.

Njihov strah od novog napada, mogao bi ukazivati kako imaju naznake tko je napadač te da se radi o osobi kojoj su vatreni obračuni sastavni dio posla. Ilegalnog, naravno. Međutim, za sada ne žele izlaziti u javnost s pretpostavkama, pogotovo što nemaju uhićenog osumnjičenika, piše 'Slobodna Dalmacija'.

Prije godinu dana je Josip Č. oko 1 sat ispred kafića u Lovreću mahao pištoljem marke Mauser. On i njegov prijatelj su zatečeni i uhićeni od strane policije, a pištolj im je nađen u vozilu kojim su došli.

Mjesec dana prije toga je bio također prijavljen Prekršajnom sudu u Splitu, nakon tučnjave pred poznatim klubom na splitskom predjelu Gripe.

Prema policijskom izvješću, u tučnjavi su sudjelovale dvije ekipe s ukupno devet osoba predvođene s Josipom Č. s jedne i Kristijanom S. (41), s druge strane. Josip Č. se spominjao i kao dio ekipe koja je krajem ožujka 2022. godine bila u unajmljenom apartmanu na Zenti u Splitu gdje je metkom u glavu ranjen 26-godišnjak. Uz njega je u apartmanu bilo još sedam osoba među kojima i Josip Č.

Za krvni delikt Josip Č. je bio osumnjičen krajem 2017. godine kada je vatrenim oružjem u Srinjinama po nogama izrešetan Marijo B., bivši Mister turizma. Za najteže kazneno djelo je Josip Č. osuđen kada je za pokušaj ubojstva dobio pet godina i dva mjeseca zatvora. Sankcija mu je dosuđena zbog pokušaja ubojstva Aleksandra Dimitrova, poznatijeg pod nadimkom Aco Rus, u travnju 2013. godine u Velebitskoj ulici te zbog opće opasne radnje i nedozvoljenog držanja oružja.