UPOZORENJE POLICIJE Čuvajte se prevaranta na "Olx.ba" platformi

hakeri, napad, ina, online prodaja, online trgovina, olx.ba, hakeri, klinički centar, hakeri, CELEBRITY, slavne osobe, zdravstveno stanje, bankarica, rijeka, računalna prijevara, tvrtka
Ilustracija/Facebook

Policijska uprava Banja Luka raspolaže saznanjima da se u posljednje vrijeme građanima koji su na "Olx.ba" platformi objavili da prodaju određenu robu, javljaju nepoznate osobe preko aplikacija Viber ili WhatsApp predstavljajući se kao potencijalni kupci, javlja N1.

“Nepoznate osobe potom građanima šalju link tvrdeći da su robu uplatili, a klik na link vodi do nepoznate internet stranice gdje se traži upisivanje podataka s bankovne kartice, odnosno broj kartice, rok važenja i ‘CVC’ kod. Kada se domognu ovih podataka, nepoznate osobe vrše plaćanje robe i usluga putem interneta, a plaćanje se vrši s računa oštećenog”, navodi se u priopćenju iz Policijske uprave Banja Luka.

Upozoravaju građane da ne daju podatke sa kartice, kao ni svoje osobne podatke, a da je za prijem uplate od kupca dovoljno da ustupe podatke o broju svog žiro računa ili “IBAN”-a.