UNO BIH Na mostarskom području oduzet duhan i cigarete vrijedni 110 000 KM

UNO BIH Na mostarskom području oduzet duhan i cigarete vrijedni 110 000 KM
UNO BiH

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) u regionalnim centrima Mostar i Sarajevo, u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su veću količinu rezanog duhana, ručno motanih cigareta i cigareta bez akciznih markica ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 133.000 KM. 

Na više lokacija koje pokriva regionalni centar Mostar, ovlašteni službenici UNO privremeno su oduzeli 9.005 paklica cigareta, 1.048 paklica ručno punjenih cigareta i 309,75 kg rezanog duhana. Navedena roba nije bila propisno obilježena akciznim markicama Uprave za neizravno oporezivanje. Aktivnosti na terenu provedene su u suradnji sa službenicima Policijske uprave Mostar. Ukupna vrijednost akcizne robe koja je bila namijenjena za prodaju na crnom tržištu BiH procjenjuje se na iznos od 110.000 KM. 

Vršeći pojačane aktivnosti na sprječavanju nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina na cestovnoj komunikaciji Sarajevo-Konjic, službenici Grupe za spječavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra UNO Sarajevo, otkrili su i privremeno oduzeli 4.530 paklica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UNO. Akcizna roba oduzeta je u skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i Suda BiH, a tržišna vrijednost iste procjenjuje se na 23.000 KM.

U narednom periodu, ovlaštene službene osobe UNO će protiv osobe kod koje je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba, podnijeti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužiteljstvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo 'Nedozvoljen promet akciznih proizvoda', iz člana 210 a.  Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. 

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UNO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS. Uprava za neizravno oporezivanje poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju duhanskih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje UNO BiH.