UNO BIH Kod nepoznate osobe zaplijenjene cigarete i duhan u vrijednosti od 23 000 KM

Foča zapljena cigareta
UNO BiH

Ovlašteni sužbenici Uprave za neizravno oporezivanje pojačali su kontrolne aktivnosti širom Bosne i Hercegovine kako se pandemija uzrokovana virusom Covid-19 ne bi dodatno koristila za krijumčarenje roba. Tako je na području Foče privremeno oduzeto 4.276 paklica cigareta i 7,75 kg duhana, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UNO. Ukupna tržišna vrijednost akcizne robe koja je bila namijenjena 'crnom tržištu' u Bosni i Hercegovini iznosi 23.619 KM.

Na osnovu prikupljenih obavještajnih informacijna službenici Odsjeka za provođenje propisa iz Regionalnog centra Sarajevo izvršili su pretres jednog prodajnog mjesta, stambene jedinice, pratećih objekata i pripadajućih vozila na području Foče. Kontrolom je pronađeno 7,75 kg duhana i 4.276 paklica cigareta stranog porijekla, za koje osoba nije posjedovala dokumentaciju o porijeklu. 

Aktivnosti na terenu provedene su po uputama dežurnog tužitelja Tužiteljstva BiH. Pronađena akcizna roba je privremeno oduzeta, a protiv počinitelja bit će podneseni izvještaji Tužiteljstvu BiH. 

Uprava za neizravno oporezivanje BiH i dalje poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 0800 206 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, navedeno je iz Ureda za informiranje UNO BiH. 

Iako smo u proteklom periodu od UNO BiH tražili da prilikom slanja izvještaja o zapljeni, dostave i osnovne informacije u vidu inicijala osobe ili osoba kod kojih je zaplijenjen duhan i cigarete, iz kojeg je/su mjesta, te eventualno godište osumnjčene osobe ili osoba, skrećemo pažnju da ni ovoga puta navedena ustanova nije ustupila podatke koje smo kao i ranije tražili, a za koje će javnost biti uskraćena.