UKINUTA PRESUDA Osumnjičen da je ispalio zolju na zgradu Euroherca, postupak vraćen na novo suđenje

UKINUTA PRESUDA Osumnjičen da je ispalio zolju na zgradu Euroherca, postupak vraćen na novo suđenje
Arhiva/Avaz

Okružni sud u Banja Luci ukinuo je presudu Aleksandru Radiću (44) iz Čelinca, nekadašnjem aktivistu SDS-a, kojom je bio osuđen na dvije godine zatvora zbog ispaljivanja "zolje" na zgradu "Euroherca" u Banja Luci.

Presuda je ukinuta nakon što je Okružni sud uvažio žalbu Radića i njegovog branitelja i postupak je vraćen Osnovnom sudu u Banjoj Luci na novo suđenje.

Projektil probio prozor

Optužnica Radića tereti da je 30. ožujka 2018. godina u 23.40 sati u ulici Bulevar Srpske vojske ispalio projektil iz ručnog raketnog bacača M80, tzv. zolje, koji je pogodio ured "Euroherca" na devetom katu zgrade.

Projektil je probio prozor i završio u plafonu ureda. Usljed eksplozije bojeve glave projektila izazvana je opasnost po život radnika osiguranja Dejana Drljače koji se u tom trenutku zatekao u prizemlju zgrade. Srećom, prošao je bez ozljeda, a na zgradi je prouzročena materijalna šteta u iznosu od 29.129 maraka, navodi Dnevni Avaz.

Nakon eksplozije, policija je u ulici Frana Supila pronašla odbačeni lanser "zolje". Na njemu su nađeni miješani DNK tragovi više osoba, čija se dominantna komponenta poklopila s DNK-om Radića, koji je uhićen u listopadu 2018. godine neposredno pred opće izbore u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duga kosa i brada

Tijekom suđenja tužilteljstvo je saslušalo svjedoke koji su ispričali da su u vrijeme eksplozije u blizini zgrade primijetili "punijeg" muškarca koji je nosio duguljasti predmet. Smatraju da to odgovara opisu optuženog, iako su svjedoci naveli da se radi o mlađem muškarcu s dugom kosom i bradom. Obrana tvrdi da Radić nikada nije imao dugu kosu, niti bradu.