Uhićen Merim Galijatović - svjedok u slučaju ubojstva Joze Leutara

zatvor, naser orić, Živko Budimir, ratni zločin, Srebrenica, pravda, BIH, Merim Galijatović, Jozo Leutar, uhićenje, Orašje, zatvor, bjeg, branitelj, uhićenje, Nizozemska, odšteta, zatvor, hrana, voda, crna kronika, policija, zatvor, dvojnik, zatvor, prevara, Mostar, napadač, beskućnik, zatvor, BIH, uhićenje, mito, korupcija, uefa korupcija, KPZ Tuzla, Tuzla, zatvor
...Merim Galijatović, uhićen je jučer u sarajevskoj Zračnoj luci, na osnovu potjernice koju je izdao Općinski sud u Sarajevu.

Galijatović (rođen 1964. godine u Trebinju) je u sarajevsku Zračnoj luci stigao čarter letom iz Tirane, zajedno s još 50 građana BiH koji su deportirani iz Njemačke i Švedske nakon što su im te zemlje odbile zahtjev za azil. Nakon provjere službenika Granične policije BiH (GPBiH), utvrđeno je da je za Galijatovićem raspisana potjernica Općinskog suda u Sarajevu.

Pripadnici GP BiH su oko 17 sati uhitili Galijatovića, a potom ga predali službenicima Sudske policije Sarajevske županije.

Prema informacijama koje su objavljene na veb-stranici MUP-a KS, za Galijatovićem su raspisane dvije potjernice Općinskog suda u Sarajevu zbog kaznenog djela "ugrožavanje sigurnosti".

Uhićeni Galijatović je javnosti u BiH poznat kao ključni svjedok u procesu protiv šest optuženih za ubojstvo Joze Leutara 1999. godine.

Oni su nakon procesa koji je trajao godinu i po dana oslobođeni optužbi da su planirali i izveli atentat na Leutara s ciljem rušenja ustavno - pravnog poretka FBiH. U obrazloženju sudske odluke, koja je donesena jednoglasno, navedeno je da su se svi navodi optužnice zasnivali na iskazu jednog jedinog zaštićenog svjedoka, odnosno Merima Galijatovića, čiji je iskaz ocijenjen kao nepouzdan i kontradiktoran.

Galijatović je osim toga poznat i po brojnim drugim kaznenim djelima.

BHRT