Uhićen i protjeran Iračanin koji je prijetnja po sigurnost BiH

Uhićenje Iračanina
SPS

Na osnovu operativnih podataka prikupljenih od strane inspektora za strance, u petak (2.10.) u popodnevnim satima, na području općine Stari Grad u Sarajevu, zajedničkom akcijom, inspektori Službe za poslove sa strancima (SPS), pripadnici policije MUP-a Kantona Sarajevo u suradnji sa Obavještajno - sigurnosnom agencijom BiH locirali su i priveli u službene prostorije Službe za poslove sa strancima državljanina Iraka S.J. 

Za navedenu osobu je utvrđeno da predstavlja prijetnju javnom redu i sigurnosti Bosne i Hercegovine, zbog svoje povezanosti sa organiziranim kriminalom, te mu je izrečena mjera protjerivanja i stavljanja pod nadzor u Imigracijski centar. Naime, u pitanju je osoba koja je jedna od vodećih organizatora u lancu međunarodnog krijumčarenja migranata na zapadnobalkanskoj ruti.  

Također, prilikom provođenja zajedničke akcije pronađeno je još 14 stranih državljana, koji se dovode u vezu sa navedenom osobom, te im je zbog ilegalnog boravka u BiH izrečena mjera protjerivanja iz BiH i stavljanja pod nadzor, kako bi se stvorili svi neophodni uvjeti za njihovo udaljenje iz BiH. 

Služba će i u narednom periodu u suradnji sa drugim nadležnim sigurnosnim organima, poduzimati sve neophodne aktivnosti, u cilju davanje doprinosa zaštiti ukupne sigurnosti građana Bosne i Hercegovine, navodi se iz Ureda za informiranje SPS.