Uhićen Darko Elez; Evo tko je on i što je njegova grupa radila po BiH

Darko Elez
Screenshot

MUP Srbije je priopćio da je u ponedjeljak (21.12.), uhićen D.E. po nalogu Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu. D. E. (1980.) je, kako se navodi, priveden nadležnom sudu na dalje postupanje i nadležnost. Mediji navode da je riječ o Darku Elezu.

Elez je osuđivani kriminalac poznat po najtežim krivičnim djelima u regiji. On je, kako navodi Blic, 2012. u Beogradu pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Godine 2013. u Sarajevu je podignuta još jedna optužnica protiv njega za više krivičnih djela organiziranog kriminala, piše B92.

U akciji su sudjelovali i pripadnici MUP-a Republike Srpske, a razmatra se opcija izručenja u BiH.

Telegraf podsjeća da je apelacijski sud u Beogradu u rujnu 2011. potvrdio presudu Specijalnog suda u kojoj se konstatira da je Elez 2009. u Beogradu i BiH organizirao kriminalnu grupu čiji su članovi bili petorica osuđenih sa njim, kao i više osoba za koje se postupak vodi u BiH. Konstatira se i da je grupa 'u dužem vremenskom periodu imala za cilj vršenje teških krivičnih djela, šverc i prodaju droge i iznude'.

U Beogradu traje i postupak protiv Eleza zbog pokušaja ubojstva Đorđa Ždrale, koji mu je bio blizak suradnik.

U Višem sudu, 23. prosinca 2015., Elez je po drugi put oslobođen optužbe da je naredio ubojstvo Ždrale u Istočnom Sarajevu 6. listopada 2006. ispred kafića 'Sparta'. Ždrale je uzvratio hicima i ranio Strahinju Rašetu, koji je po optužnici dobio zadatak da ga likvidira. Rašeta je dvije godine kasnije nastradao kad je pokušao postaviti eksploziv ispod vozila.

Postupak protiv 31 pripadnika Elezovog klana vodi se i u BiH od 2014., gdje se terete da su počinili više teških djela, od ubojstava Vladimira Mačara, Borisa Govedarice i Zorana Goluba, pokušaja ubojstva Ždrale, kao i nekoliko oružanih pljački. Terete se da su u Nedžarićima presreli vozilo u kojem se nalazilo oko 4,4 milijuna konvertibilnih maraka, navodi Telegraf.

Prema optužnici, grupa je odgovorna i za pljačku novca 'Pavlović banke' iz Bijeljine u kolovozu 2005, kada je ukradeno oko 1,8 milijuna KM, kao i pokušaj pljačke novca iz 'Nove banke' Bijeljina u Istočnom Sarajevu 2005. u iznosu od oko 2,2 milijuna KM. Elez i njegova grupa se terete i za pljačku oko 670.000 KM iz Pošte u Sarajevu u lipnju 2009.