U našem susjedstvu uhićen Turčin kojeg sumnjiče za umiješanost u najmanje dva ubojstva

Lisice vezanje
Ilustracija

Binali Camgoz (39) kojeg je crnogorska policija uhitila po tjeralici Interpola, u stvari je Deniz Camgoz i turske vlasti ga traže zbog umiješanosti u najmanje dva ubojstva.

To su za portal 'Vijesti' kazali iz Uprave policije, pojasnivši da je Camgoz, prilikom uhićenja, kod sebe imao krivotvorenu putovnicu u kojoj je upisano ime Mehmet Ali Bayhan. Sa njim je privedeno još pet turskih državljana. Turski mediji prenose da je i tih pet osoba na tjeralici njihovih vlasti.

Camgoz je navodno vođa organizirane kriminalne grupe, a prema pisanju turskih medija u kaznenom dosijeu upisani su mu razni zločini - ubojstva, ranjavanje, otmica, pritvor, iznuda i mučenje počinjeni u Izmiru i okolini, nezakonita naplata čekova i obveznica...

Crnogorska policija izvijestila je kolege u Turskoj da su 6. srpnja, u Podgorici, uhitili Camgoza i još pet osumnjičenih, sa podudarnim otiscima prsta, prenose tamošnji mediji pozivajući se na dokumente crnogorske Jedinice Interpola.

"Navedeno je da Turska ima rok od 18 dana za podnošenje zahtjeva za ekstradiciju, i da se, ukoliko se postupak ne može okončati u tom roku, pritvor može produžiti na ukupno 40 dana", navode 'Vijesti'.

Navodno, u listopadu prošle godine kada je policija krenula u akciju uhićenja članova njegove kriminalne grupe, Camgoz je već bio na sigurnom - u Gruziji. Na popisu za uhićenje pripadnici Policijske uprave pokrajine Izmir odnosno njihovog Odsjeka za borbu protiv organiziranog kriminala, tog dana imali su 57 članova Camgozove bande.

Uhitili su 35, a uhićenje su izbjegli Camgoz i još 21 član tog klana.

Camgoz se na društvenim mrežama predstavljao kao borac protiv droge, a objavljivao je i snimke prebijanja ljudi koji se drogiraju. Ipak, utvrđeno je da je to bila farsa - pretresima koje je policija izvršila u listopadu prošle godine, kod članova njegove krimi-grupe pronađena je i oduzeta veća količina kanabisa, a otkriveno je i da uzgajaju marihuanu, prenosi 'Vijesti'.

Prije te akcije turske vlasti podnijele su optužnicu protiv 38 pripadnika tog klana, kojom je objedinjeno 13 kaznenih djela u koje su optuženi navodno bili umiješani. Turski mediji prenose da su tada optuženi i za pokušaj ubojstva zamjenika gradonačelnika općine Cigli u Izmiru Alija Rize Kočera, 11. siječnja 2020. godine.

Prema pisanju tamošnjih medija Camgoz je, navodno, podstrekač ubojstva potpredsjednika izmirske AK partije Ahmeta Kurtuluša i ubojstva vođe jedne navijačke grupe Metina Arslana zvanog Dobo Metin i ranjavanja Mehmeta Ali Oguza.

Kurtuluš je ubijen u kućnom pritvoru u kojem je bio nakon suđenja terorističkoj organizaciji Fetulah - FETO, u kojem mu je dodijeljen status svjedoka pokajnika. Za ubojstvo Kurtuluša optužen je, a kasnije i na doživotnu robiju osuđen Jener Toja, koji je ušao u njegovu kuću prerušen u policajca, i upucao ga.

Šest njegovih suučesnika osuđeni su na zatvorske kazne u rasponu od 13,5 do 19,5 godina. Tijekom istrage ubojstva Arslana, odnosno dva dana nakon oružanog napada na njega i Oguza, ubijen je i njegov prijatelj - berberin Jener Edis.

Kada je policija utvrdila da su za ubojstvo Arsalana odgovorni članovi Camgozove bande, dvojica osumnjičenih pokušala su im pobjeći vozilom hitne pomoći.

Tamošnji mediji prenose da je utvrđeno da su osumnjičeni pozvali privatnu Hitnu pomoć iz Istanbula i sa tim vozilom pobjegli. Kada ih je policija zaustavila, rekli su im da voze pacijente sa koronavirusom. Ipak, policija i žandarmerija su im blokirali put u Kocaelijevom okrugu Karamurselu, opkolili ih i uhitili.

Pronašli su i oružje korišteno u ubojstvima, koje su članovi Camgoze zakopali na jednoj planini. Na suđenju članovima Camgozove grupe, u 9. Višem kaznenom sudu u Izmiru priopćeno da je taj 39-godišnjak uhićen u Podgorici i da je u tijeku postupak izručenja.

"U dopisu koji je stigao od Jedinice Interpola Crne Gore u vezi sa Binalijem Camgozom, navedeno je da je Mehmet Ali Bayhan uhićen 6. srpnja u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, sa pet osoba pod lažnim imenom", prenose turski mediji.