U FBiH za dvije godine nestala 242 malodobnika

Od ukupnog broja nestalih malodobnih osoba, kako ističu u Federalnoj upravi policije, veliki broj čine recidivi odnosno malodobnici koji se po nekoliko puta udaljavaju s mjesta prebivališta ili boravišta.

Međutim, na pitanje da li su nestanci djece povezani s otmicama, bježanjima ili seksualnim iskorištavanjima, iz Federalne uprave policije nisu mogli odgovoriti jer kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova koja upućuju zahtjev za raspisivanje potraga, prilikom prijavljivanja i pronalaska osoba koje se potražuju kao nestale, nisu u obavezi navoditi razloge njihova nestanka.

Federalna uprava policije nema ni informacije o postojanju SOS telefona specijaliziranog za prijavljivanje nestanka maloljetnih osoba ali, kako ističu, svaka nadležna policijska stanica prilikom prijavljivanja nestanka bilo koje osobe od strane roditelja, staratelja ili drugog prijavitelja, postupa u skladu sa svojim nadležnostima, a s ciljem što bržeg pronalaska nestale osobe.

Naime, u nekim zemljama Europske unije zbog sve većeg broja nestanka maloljetnika, a koji se povezuje s otmicama i seksualnim zlostavljanjem, postoje specijalni brojevi na koje se prijavljuju samo ovakvi slučajevi.

Sarajevo-x