U Brčkom uhićen vehabija s TNT eksplozivom

U Brčkom uhićen vehabija s TNT eksplozivom
...300 grama plastičnog eksploziva, osam mehanizama za aktiviranje eksplozivne naprave telefonom, motorole, vojnu opremu te brošure na arapskom jeziku, saznaje "Dnevni avaz".

Policija Distrikta izvela je munjevitu akciju u obiteljskoj kući u Samokovlijinoj ulici, u brčanskom naselju 4. juli. Otkriven je i laboratorij za proizvodnju droge.

Nadležni u policiji najavili su da će detalje iznijeti na današnjoj konferenciji za novinare.

- Pronašli smo i kapacitete za pravljenje droge i eksploziva. Akcija je uslijedila nakon duže pripreme - kazala je sarajevskom listu osoba uključena u operaciju.

Visokorangirani policijski dužnosnici su na pitanje jesu li vehabije umiješane u posao s drogom i koliko su čvrsto povezani s izvjesnim Rečicom, kod kojeg je nađen eksploziv, kratko odgovorili: "Policija radi i na tom planu."

Susjedi uhićenog iznenađene su pretresom, a posebno ih je iznenadio veliki broj pripadnika policije Distrikta.

- Na ovoj kući koju je policija pretresla roletne nisu podignute više od godinu. Ništa nismo posumnjali. U šoku smo - kazao je jedan od susjeda.

Policijske snage i ranije su više puta kod pripadnika selefijskog pokreta nalazile upravo TNT eksploziv. Radi se o najstabilnijem eksplozivu, vrlo postojanom i praktičnom, zbog čega je najčešće i zastupljen na crnom tržištu.

O razornoj moći TNT-a govori podatak da se u ručnoj bombi nalazi 38 grama eksploziva, a u tenkovskoj, koja probija oklope, četiri do šest kilograma.

izvor: dnevni avaz