U akciji 'Kurir' kod kineskih državljana pronađen ogroman manjak robe

pritvor, teroristički napad, policija, Sipa, policija, grobnica, oružje, uhićenja, policija, sipa uhićenje, Sipa, uhićenje, ratni zločin, Sipa, akcija, Mostar, policija, akcija, knjige, Sipa, pljačka, Sarajevo, bomba, Sipa, uhićenje, vehabije, policija, akcija, sipa uhićenje, bomba, supruga, djeca, taoci, Mostar, uhićenje, droga, policija, Hercegovina, uhićenje, Sipa, sipa uhićenje, utaja poreza, Milenko Trifunović, Sipa, prilikom pretresa i uhićenja, protuavionski top, veću količinu oružja, Sipa, sipa uhićenje, Mostar, ratni zločini, silovanje, Livno, Sipa, uhićenje, sipa uhićenje, Mostar, uhićenje, ratni zločin, teroristi, BIH, Vatikan, eu, Balkan, dojava, Sipa, BIH, terorizam, Sipa, uhićenje, sipa uhićenje, ratni zločin, gradonačelnik Budve, uhićenja, Crna Gora zemlja, Bijeljina, terorizam, Mostar, Policijski dužnosnici, sigurnost, Sipa, crna kronika, terorizam, Sipa, ratni zločini, foča, Sipa, ratni zločin, ratni zločini, Sipa, sipa uhićenje, Sipa, Sipa, Sipa, PDV, kinezi
...,,KURIR". Kod pojedinih obveznika su u kontrolama utvrđeni manjkovi roba na zalihama i to u iznosu od 948.496,11 KM, a kod pojedinih viškovi roba na zalihama u iznosu od 195.353,95 KM.

Po okončanju akcije kodnog naziva „Kurir" koju su proveli službenici UNO u suradnji sa službenicima SIPA-e, inspektori Odjela za poreze UNO završili su kontrole poslovanja sedam pravnih osoba čiji su vlasnici kineski državljani.

Kontrole su podrazumijevale popis svih roba koje se nalaze na zalihama. U kontrolama je utvrđen ogroman manjak roba u ukupnom iznosu od 878.917,11 KM. Na utvrđene manjkove robe bit će obračunat PDV u iznosu od 17 %. Također, kod pojedinih obveznika su utvrđeni i viškovi robe na stanju i to u iznosu 195.353,95 KM i ova je roba bila predmet oduzimanja od strane službenika UNO.

U narednom razdoblju UNO će protiv sedam pravnih osoba čiji su vlasnici kineski državljani pripremiti Izvješće o postojanju osnovane sumnje da su počinjena krivična djela porezna utaja i pranje novca, koji će biti proslijeđen Tužiteljstvu BiH.

Podsjećamo, u nastavku akcije kodnog naziva „Kurir" službenici UNO i SIPA-e su dana 15. travnja 2016. godine izvršili pretrese na 18 lokacija širom BiH i utvrdili da je na nezakonit način iz BiH izneseno oko 3 milijuna eura. Postoji osnovana sumnja da su prvane osobe čiji su vlasnici kineski državljani u prethodnih nekoliko godina na nezakonit način uvozila robu u BiH, istu prodavali „na crno" bez bilo kakve dokumentacije, a zatim novac pretvarali u eure i putem posrednika fizičkih osoba - građana BiH, isti prenosili u susjednu Republiku Hrvatsku, odakle je novac putem jedne komercijalne banke prebačen u Kinu.

Prvobitna akcija kodnog naziva ,,KURIR" izvedena je krajem 2015. godine gdje je detaljnom istragom utvrđeno da su kineski državljani koji posluju u BiH i s njima povezanim poduzećima i pravnim osobama, duže vremensko razdoblje, vršili krijumčarenje i iznošenje iz BiH velikih količina gotovog novca (u ukupnom iznosu od najmanje 15 milijuna eura), koji nije transferiran platnim prometom, već je fizički krijumčaren na teritorij Republike Hrvatske te dalje u inozemstvo. Sve prikupljene informacije i dokazi nalaze se u izvješćima koje će procesuirati SUD i Tužiteljstvo BiH, priopćeno je iz UNO BiH.