TUŽITELJSTVO Dvojac iz Rusije došao u BiH da na prijevaru uzme novac s bankomata

TUŽITELJSTVO Dvojac iz Rusije došao u BiH da na prijevaru uzme novac s bankomata
Ilustracija

Postupajući tužitelj Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije je Općinskom sudu Tuzla stavio prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za dva ruska državljana, V.Z. (27) i V.B. (26) zbog postojanja osnovane sumnje da su kao suučesnici počinili krivično djelo 'Računarska prijevara u pokušaju'.

Postoji osnovana sumnja da su ova dva ruska državljana 26. listopada ove godine u ranim jutarnjim satima u tuzlanskom naselju Slatina došli do bankomata jedne banke i upotrebom podesnog alata demontirali poklopac i načinili otvor u kojem se nalaze kablovi za kontrolu operativnog sistema. Nakon toga su  pokušali da unesu, oštete, izmjene ili prikriju računarske podatke ili da utiču na ishod elektronske obrade podataka, u čemu su spriječeni od strane radnika zaštitarske agencije.

Osumnjičene su pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Tuzla odmah lišili slobode, obavljena je kriminalistička obrada, te su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužiteljstva. Prilikom pretresa ovih osoba pronađena je oprema i laptop koji su koristili pri pokušaju računarske prijevare.

Postupajući tužitelj je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene. Istražne radnje u ovom predmetu su u tijeku.