TUŽITELJSTVO Podignuta optužnica zbog utaje poreza od oko 300 tisuća KM

TUŽITELJSTVO Podignuta optužnica zbog utaje poreza od oko 300 tisuća KM
Ilustracija

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv: Minke B. (1957.) iz Foče, nastanjene u Sarajevu, državljanke BiH, te pravne osobe 'Brajlović' d.o.o. Sarajevo, u stečaju.

Optužena Minka B. tereti se da je, tijekom mjeseca listopada i studenog 2017. godine, u svojstvu osobe ovlaštene za zastupanje pravne osobe-poduzeća 'Brajlović' d.o.o. Sarajevo, u namjeri da navedeno poduzeće izbjegne obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV), propisanog sukladno poreznim zakonima Bosne i Hercegovine, postupila protivno odredbama Zakona o PDV-u, na način da je pružila lažne podatke o oporezivim iznosima prometa za mjesece listopad i studeni 2017. godine.

Na navedeni način optužena je pribavila korist navedenoj pravnoj osobi-poduzeću te nanijela štetu proračunu BiH, u ukupnom iznosu od 250.474, 00 KM.

Nadalje, optužena pravna osoba 'Brajlović' d.o.o. Sarajevu, u stečaju, tereti se da je od mjeseca listopada 2017. godine, do mjeseca rujna 2018. godine, nezakonito raspolagala iznosom od 250.474, 00 KM, koje je poreznom utajom ostvaila prvooptužena, kao i iznosom od 46.680,00 KM, za poreznu prijavu od 2018. godine, u ukupnom iznosu od 297.154,00 KM, što je iznos nezakonite imovinske koristi koja je pribavljena poduzeću, a za koju je oštećen proračun i svi građani Bosne i Hercegovine.

Optužena Minka B., tereti se da je počinila produženo kazneno djelo - 'Porezna utaja ili prijevara' iz članka 210. stavak 4. KZ BiH, a optužena pravna osoba 'Brajlović' d.o.o. Sarajevo u stečaju, produženo kazneno djelo - 'Porezna utaja ili prijevara' iz članka 210. stavak 4. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.