TUŽITELJSTVO BIH Predložen pritvor za dvojicu osumnjičenika za krijumčarenje migranata

Granična policija
GP BiH

Dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH, uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene Adila Bashira (1996.) i Adnana Alija (1996.), državljane Pakistana.

Dvojica osumnjičeni uhićeni su od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, prilikom krijumčarenja skupine od 13 ilegalnih migranata, koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini.

Krijumčarenje migranata otkriveno je i spriječeno na širem području Zvornika, kada je u ranim jutarnjim satima, otkriveno plovilo na rijeci Drini, s krijumčarenim migrantima.

Policajci Granične policije BiH, zaplijeni su plovilo, priveli osumnjičene, nakon čega su ilegalne migrante, državljane Afganistana i Pakistana, saslušali i predali pod nadzor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, priopćeno je danas iz Tužiteljstva BiH.

Nakon privođenja i ispitivanja osumnjičenih, dežurni tužitelj uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora, iz razloga jer se radi o stranim državljanima, koji bi odlaskom iz BiH postali nedostupni pravosudnim institucijama BiH.

Prijedlog je upućen Sudu BiH, nakon čega je osumnjičenima i određen pritvor.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama postupa u većem broju predmeta za kaznena djela ilegalnih migracija, čija učestalost je povećana u skladu s usložnjavanjem migrantske situacije u Bosni i Hercegovini.