Trojica su pucala!

Naime, preliminarna balistička vještačenja pokazala su kako su iz Puljićeve izvučena dva fragmenta zrna kalibra 9 milimetara, no vještačenjem se ne može sa stopostotnom sigurnošću ustanoviti iz kojeg je oružja pucano.

Zbrka je tim veća kada se zna da je toga dana u Širokom Brijegu bilo barem 45 komada oružja kalibra 9 milimetara te kalašnjikov. Što se pak tiče dvojice osumnjičenika, Vujević je u utorak pušten iz pritvora u Mostaru, dok se Knezović isti dan u poslijepodnevnim satima predao hrvatskoj policiji.

Nakon ispitivanja na policiji, kojem su nazočili i dvojica županijskih policajaca te jedan inspektor iz Sarajeva, Knezović je jučer malo prije 13 sati doveden na zagrebački Županijski sud. Izveden je pred istražnog suca Borisa Ivančića, a nakon kraće obrane koju je iznio, sudac je zaključio kako nema osnove za njegovo zadržavanje.

Valjani dokumenti

- Knezović ima hrvatsko državljanstvo, a sudu je predočio valjane hrvatske dokumente, domovnicu i putovnicu. S obzirom na sve to, nema uvjeta za njegovo zadržavanje. Zbog ovog djela u Hrvatskoj mu se može suditi samo ako BiH našoj državi ustupi kazneni progon - kazao je nakon odluke o puštanju Knezovića, Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda.

Inače, prije nego što je pušten, Knezović je u nazočnosti svog odvjetnika Milenka Umičevića u kratkim crtama iznio obranu. Ponovio je tako ono što je kazao i nakon što je priveden istu večer nakon krvavih nereda, a prema tom iskazu, u ludilu kojeg je dana vladalo u ŠĐirokom Brijegu, građani su uzeli pištolje policajcima. Učinili su to zato jer policajci nisu smjeli pucati te je tom prilikom ispaljeno pet - šest hitaca u zrak.

Knezović nije znao ili nije htio objasniti kako se nakon toga pištolj našao kod njega, no kazao je kako ga je vratio policajcu te mu pri tome kazao kako se zove, objasnivši da on nije huligan nego je i sam bio u vojsci i policiji. Govoreći o tome kako je pobjegao, kazao je da mu pritom bijegu nisu pomogli pravosudni policajci nego je on iskoristio njihovu nepažnju i okupiranost dolaskom podpredsjednika FBiH Mirsada Kebe. 

Kako je rekao, prethodno mu je netko iz Kebine pratnje dobacio: Vidjet ćeš, doći ćeš ti gore u Sarajevo! Tu se, kaže, ''prelomio'' i odlučio pobjeći. Svega sat kasnije, čim je dobio priliku za to, iskočio je kroz prostor sudske menze.

Osim toga što je tvrdi da  je ispalio 4-5 hitaca u zrak, on je još za informativna razgovora rekao da su iz spornog policajčevog pištolja pucale još dvije osobe, ali nije htio reći i koje. Iako još nisu gotova sva vještačenja, iz službenih izvora navode da je smrtonosni hitac ipka došao upravo došao iz toga smjera. Inače, nije se radilo o rikošeu, odbijenom metku o tlo, kako se to naknadno nagađalo zbog toga što je zrno bilo jako oštećeno, nego o izravnom hicu. Jedan dio zrna, koji je ušao iznad ušne šupljine Puljićeve glave, zadržao se dva centimetra unutar lubanje, dok je drugi raznio mozak.

Skrivao se po kolibama, pa prešao granicu bez problema

Oliver Knezović se, kako je sam kazao, nakon bijega skrivao u planinama na području Jablanice. Boravio je u napuštenim kolibama, a kada se odlučio na predaju, kako kaže normalno je prešao granicu i ušao u Republiku Hrvatsku. Zatim je došao u Zagreb, gdje se prijavio u jedan hotel. Za predaju hrvatskoj policiji odlučio se nakon što je čuo da je uhićen policajac Dragan Vujević. Objasnio je da smatra kako su se institucije države BiH u potpunosti urušile te je zbog toga odlučio doći u Zagreb jer više vjeruje hrvatskom pravosuđu. Inače, sada nakon svega bit će zanimljivo vidjeti kako će na sve reagirati Tužiteljstvo BiH budući da oni za počinjenje istog djela sumnjiče dva različita čovjeka. Knezovićev odvjetnik Umičević tu je situaciju slikovito opisao riječima ''da je to isto kao da se u prometnoj nesreći oba vozača sumnjiče da su prešla na lijevu stranu'', pišu večernje novosti.