Troje djece na plaži se ubolo na narkomanske igle!

testirana na HIV i hepatitis B i C, a propisana im je i kontrola za tri mjeseca.

Alan Medić, voditelj epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravstvo potvrdio je za Večernjak da su se djeca doista ubola na odbačene igle, i to dok su se igrali na plaži.

Prvi se slučaj dogodio u Kalima na Ugljanu, gdje je osmogodišnje dijete nagazilo na odbačenu iglu među kamenjem. Nekoliko dana kasnije na iglu ostavljenu u pijesku na zadarskoj plaži Kolovare nagazio je osmogodišnjak. Ponovno se na plaži u Kalima prije nekoliko dana na odbačenu narkomansku iglu, također u pijesku, ubolo se devetogodišnje dijete.

Svo troje djece došlo je na zadarsko područje na ljetovanje. Dvoje djece dolazi iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a jedno iz Slovenije. Roditelji djece prestravljeni su došli u zadarski Zavod za javno zdravstvo tražeći pomoć.

"Djeca i roditelji, dakako, uznemireni su zbog toga što im se dogodilo, no rekli smo im da postoji mala mogućnost zaraze. Naime, sve da su odbačene igle i bile zaražene opakim virusima, oni su vrlo neotporni na visoke temperature kakve vladaju tijekom ljeta", rekao je Medić.

Ukupno je na zadarskom području u posljednjih 12 godina evidentirano 25 uboda na narkomanske igle, a ni u jednom slučaju, kako tvrde u Zavodu, nije bilo zaraze HIV-om i hepatitisom.

Unatoč tome liječnici zbog opasnosti od uboda na odbačene narkomanske igle savjetuju roditeljima da pokušaju pregledati dijelove plaže na kojima im djeca hodaju bosa, kao i da u slučaju uboda čim prije dezinficiraju ranu, piše net.hr.