Trojac iz Metkovića oštetio proračun za 1, 2 milijuna kuna ilegalno uvozeći voće i povrće iz BiH

Trg kralja Tomislava u Čapljini
Oni su krivotvoreći službene isprave preko graničnih prijelaza u okolici Metkovića, iz BIH u RH, uvezli veće količine različitih poljoprivrednih proizvoda, izbjegavajući plaćanje carine i PDV-a na uvezenu robu.

Policijski službenici Odsjeka gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave dubrovačko-neretvanske u suradnji s policijskim službenicima Policijske postaje Metković proveli su kriminalističko istraživanje nad spomenutom trojicom, te je utvrđena utemeljena sumnja da su isti počinili više kaznenih djela na štetu proračuna RH.

Tako se, prema informacijama PU Dubrovačko-neretvanske sumnja da su 41-godišnjak i 57-godišnjak u Carinarnici Ploče, u vremenu od 2007. do 2009. godine, ishodili izdavanje evidentnih listova za pogranični promet poljoprivrednih proizvoda, na način da su prikazivali lažne činjenice u pogledu vrste i količine obradivog zemljišta u susjednoj BIH, krivotvorili zemljišno-knjižne izvode o posjedu zemljišta i lažno prikazivali poljoprivredne kulture, koje su navodno proizvodili preko granice u Hercegovini te ih pod krinkom „dvojne“ proizvodnje bez administrativnih ograničenja uvozili u Hrvatsku.

Policija je tijekom kriminalističke obrade utvrdila da im je u navedenim radnjama pomagao 70-godišnji ovlašteni vještak za poljoprivredu izdavajući neistinite procjene moguće poljoprivredne proizvodnje, na posjedima osumnjičenika u susjednoj BIH.

Osumnjičena trojica su, dakle u protekle dvije godine, preko graničnih prijelaza Metković i Gabela Polje uvezli u Republiku Hrvatsku različite poljoprivredne proizvode za koje su izbjegli plaćanje carine i PDV-a, oštetivši proračun Republike Hrvatske za iznos do 1 227 543 kune.

Protiv J. R (41) slijedi kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela utaje poreza i drugih davanja, ovjeravanje neistinitog sadržaja i krivotvorenje isprave. J. K. (57) se sumnjiči da je počinio kazneno djelo ovjeravanje neistinitog sadržaja, a N. O. (70) za kazneno djelo davanje lažnog iskaza, dok se obojica sumnjiče za kazneno djelo pomaganja u svezi utaje poreza i drugih davanja, čime je oštećen proračun Republike Hrvatske.

Zakon o pograničnom prometu dozvolio je uvoz poljoprivrednih proizvoda svim hrvatskim građanima, koji primjerice žive u Hrvatskoj a imaju svoje posjede u BIH i to na temelju posebnih dozvola koje izdaje Carinska uprava. Međutim, pod krinkom dvojne proizvodnje „agromafija“ je u RH do sada uvezla stotine tona voća i povrća sumnjive kvalitete, uglavnom iz trećih zemalja, koje se prepakira u Hercegovini te uvozi u Hrvatsku kao domaća proizvodnja hrvatskih državljana, proizvedena u susjednoj BIH.

caportal.info