Tolić :"Napravit ću u Međugorju ono što je onaj u Norveškoj, pobit ću 80-90 ljudi!"

...ako ga policija i “crkveni zaštitari” nastave bez ikakva razloga maltretirati.

U Policijskoj postaji u Čitluku kažu da je sama Tolićeva izjava kojom prijeti višestrukim ubojstvima razlog za privođenje, no jučer "Dnevni list" nije mogao doznati hoće li policija poduzeti ikakve mjere povodom toga.

Tolić, pak, tvrdi da su ga čitlučki policajci bezrazložno privodili u policijsku postaju gdje su ga provocirali i vrijeđali te da su mu određene osobe koje su se predstavile kao crkveni zaštitari prijetile da će ga “napraviti invalidom”.

U čitlučkoj policiji pak kažu da Tolić nije bez razloga privođen, već da je riječ o kriminogenoj osobi koja je dosad više puta osuđivana za raznorazna kaznena djela, što u BiH, što u Hrvatskoj. Neslužbeno je "Dnevnome listu" rečeno da je riječ o osobi s određenim psihičkim poteškoćama. Srećko Bošnjak, načelnik Odjela krim policije MUP-a HNŽ-a kaže da je Tolić, ako je i imao kakvih zamjerki na postupanje policije, trebao to prijaviti Jedinici za profesionalne standarde u kamenoj zgradi MUP-a u Mostaru, a ne to rješavati preko medija.

“Mene nitko ne može istjerati iz Međugorja. Ja sam katolik, a ne neki kriminalac da me tjeraju iz svetišta. Ako me ne puste na miru, ja ću napraviti ono što je onaj u Norveškoj. Pobit ću 80-90 ljudi”, ljutito je jučer preko telefona poručio Tolić. Dodao je da će, ako se maltretiranje nastavi, u Međugorju aktivirati bombu od koje će sve zaboljeti glava. Prema njegovim riječima, problemi su počeli prošlog petka kada su ga policajci bez povoda zaustavili na ulici.

“Legitimirali su me i pitali što radim u Međugorju. Odgovorio sam da tražim posao. Tada su me pustili da idem svojim putem dalje, da bi nešto kasnije došli po mene dok sam stajao na kružnom toku na Tromeđi čekajući kakav posao”, prepričava Tolić. Govori kako su ga policajci uveli u službeni auto i odveli u postaju gdje su ga tri sata držali na ispitivanju. Prema njegovim riječima, policajci su ga provocirali, govoreći mu 'što vi radite na Tromeđi, samo kradete novčanike građanima'.

Na kraju su mu rekli da je u Međugorju nelegalno jer nema boravišnu dozvolu. Nakon što je pušten iz policije, odmah se zaputio u prostorije CIPS-a u Međugorju gdje je izvadio potvrdu o prebivalištu. Mislio je, kako kaže, da će tu biti kraj problemima.

“Kada sam krenuo na put križa, zaustavili su me neki muškarci u civilu koji su se predstavili da su crkveni zaštitari. Kažu da ih plaća župni ured. Oni su mi prijetili da će mi polomiti sve kosti u tijelu i da će me učiniti invalidom ako se smjesta ne izgubim iz Međugorja. Valjda imaju neke svoje sumnje, ali ja s tim nemam nikakve veze”, dodao je Tolić, rekavši da se obratio i župnom uredu te da je tamo ostavio svoj broj telefona.
U župnom uredu su rekli da ne znaju ništa o ovom slučaju. Tolić je na kraju zaključio kako osobe koje su mu prijetile ima snimljene na mobitelu i da je prijetnje prijavio policiji. “Uredno sam prijavljen, borio sam se za ovu državu, nitko me nema pravo tjerati iz Međugorja”, zaključio je Tolić. Kaže da su ti ljudi koji su njemu prijetili već ranije premlaćivali neke ljude u Međugorju, piše "Dnevni list".