TITO OSUĐEN U NIZOZEMSKOJ Narkobos iz BiH dobio sedam godina zatvora za šverc kokaina

Edin Gačanin Tito uhićenje
Europol

Narkobos Edin Gačanin Tito sklopio je sporazum s Tužiteljstvom u Nizozemskoj, prenosi Crime Site.

Presuda se odnosi na uvoz dviju pošiljki kokaina 2020. godine u ukupnom iznosu od više od 2.400 kilograma preko luka Roterdam i Hamburg i uvoz kemikalija za proizvodnju kristalnog meta. 

Priznanje potvrdila odvjetnica

Sporazumno priznanje krivice je potvrdila Edinova odvjetnica Laura Versluis nakon izvještavanja u NRC-u (Nizozemskom vijeću za izbjeglice). Riječ je o ročištu koje je na sudu u Roterdamu održano 1. studenoga, a sud je 16. studenoga odobrio sporazume i osudio Gačanina na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milijun eura.

Za Gačanina se piše da je rukovodio transportom kokaina u Europu iz Perua, posebno od 2006. nadalje. DEA je 2017. o Gačaninu iznijela informacije i okarakterizirala da je vođa "Tito i Dino kartela", tzv. "super kartela" koji je djelovao iz Dubaija i koji je surađivao s irskim klanom Kinahan, talijanskim Raffaele Imperialeom i Ridouanom Tagijem, prenosi Avaz.

Gačanin je uhićen u Dubaiju prošle godine, kao i desetine drugih osumnjičenih. Nizozemska je tada zatražila njegovo izručenje, navodi NRC jer je, na osnovu poruka na kodiranim aplikacijama koje je dešifrirala policija, on osumnjičen za umiješanost u uvoz dviju pošiljki kokaina i pošiljke kemikalija za proizvodnju kristalnog meta, za koji je sada osuđen.

Gačanin kaznu može izvršavati u Nizozemskoj, ali i u drugoj zemlji - vjerojatno Bosni i Hercegovini kao njegovoj matičnoj državi. 

Crna lista SAD-a

Ministarstvo financija SAD-a je u ožujku ove godine Gačanina stavilo na crnu listu. 

''Edin Gačanin jedan je od najplodnijih svjetskih trgovaca drogom. Rodom iz Sarajeva, Gačanin je vođa kartela "Tito i Dino", koji uključuje članove njegove obitelji i prijatelje iz BiH. Osim pokušaja trgovine narkoticima u više zemalja, Gačaninov kartel je umiješan u pranje novca i usko je povezan s grupom za organizirani kriminal Kinahan, transnacionalnom kriminalnom organizacijom koju je OFAC ranije sankcionirao u skladu s E.O. 13581, s izmjenama i dopunama E.O. 13863, zbog svoje uloge kao značajne transnacionalne kriminalne organizacije.

OFAC danas sankcionira Gačanina na osnovu E. O. 14059 jer je sudjelovao ili se pokušao uključiti u aktivnosti ili transakcije koje su materijalno doprinijele međunarodnom širenju nedozvoljenih droga ili sredstava za njihovu proizvodnju ili predstavljaju značajan rizik od materijalnog doprinosa.

Današnje sankcije Gačaninu usko su koordinirane sa SAD. Uprava za borbu protiv droga, Agencija Europske unije za suradnju u provođenju zakona Europol, te zemlje Nizozmske, Francuske i Belgije'', naveli su tada iz OFAC-a.