TEŽAK SLUČAJ U HNŽ je oca ostavio u lokvi krvi, a u Dubrovniku je ozbiljno zaprijetio radnici trgovine

Ivanica kuća zločin
Dubrovački vjesnik

Glasnogovornik dubrovačkog Općinskog državnog odvjetništva Dominko Hladilo potvrdio je za Dubrovački vjesnik kako je protiv Velibora Ž. podnesena optužnica zbog kaznenog djela 'Prijetnje'. Optužnici je prethodilo određivanje 30-dnevnog istražnog zatvora čovjeku koji je prije toga uhićen jer je jednoj dubrovačkoj trgovkinji vrlo ozbiljno zaprijetio da će je ubiti samo stoga što njemu, odnosno vidno alkoholiziranoj osobi nije pristala prodati alkoholno piće.

Međutim, iz pouzdanih izvora Dubrovački vjesnik doznaje kako je hrvatskom pravosuđu boravak Velibora Ž. (50) u dubrovačkom zatvoru na određeni način dobrodošlo i u kontekstu činjenice kako je ta osoba osnovano sumnjiva za obiteljsko nasilje počinjeno na predjelu Ivanice, 8 kilometara sjeverno od Dubrovnika.

U tom je pograničnom naselju još 3. rujna, pretpostavlja se u večernjim satima, pretukao svog oca u obiteljskoj, odnosno kući koju otac često koristi kao vikendicu. Navodno je zbog imovinskih odnosa već duže vremena u svađi s ocem Rankom R., autoprijevoznikom koji je rođen u Maglaju.

Navodno je sin ljut stoga što je otac prodao stan u Dubrovniku gdje je, u vrijeme bivše državne zajednice živio u kući na predjelu Montovjerna. No, odselio je na Ivanicu te zadržao dvojno državljanstvo Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mještani Ivanice pričaju kako je sin u ratnim vremenima odselio u SAD gdje se oženio i dobio djecu, ali je više puta dolazio u stari zavičaj. No, uz izričito naglašeni uvjet anonimnosti mještani kažu kako je dolaske u to naselje i posjete obiteljskoj kući, po pravilu, izbjegavao ako bi doznao da je tamo njegov otac, piše Dubrovački vjesnik.

No, ovaj put otac i sin su se susreli te je došlo do intenzivnije 'razmjene mišljenja' da bi, kako se neslužbeno saznaje, prijepodne 4. rujna s vidljivim tragovima krvi na odjeći ali i vidno alkoholiziran, sin u pratnji psa rase cane corso pješice otišao u Dubrovnik. Ne sluteći što se dogodilo između oca i sina, a kako mu nije odgovarao na brojne telefonske pozive, u posjet svom stricu na Ivanici u rano poslijepodne došao je unuk žrtvinog brata Z.R. i prema jednima u kupaonici, a prema drugima u dnevnom boravku, zatekao ga u lokvi krvi s teškim ozljedama glave.

Sve je prijavio policiji i pozvao Hitnu pomoć koja je, iako se Ivanica nalazi u općini Ravno i Federaciji BiH, stigla iz 21 kilometar udaljenog Trebinja u Republici Srpskoj BiH te je Ranko R. žurno prebačen u tamošnju bolnicu.

Smješten je na Odjel intenzivne njege, ali je uslijed vrlo teškog stanja ubrzo prebačen u Klinički centar Crne Gore u Podgorici gdje se, prema nepotvrđenim podacima Dubrovačkog vjesnika, nalazi u stanju inducirane kome. Stanje mu je krajnje neizvjesno i pod stalnim je nadzorom liječnika koji se bore za njegov život. Na novinarski upit iz tog su Kliničkog centra odgovorili kako bez suglasnosti bliskog člana obitelji ne mogu dati bilo kakav podatak o zdravstvenom stanju pacijenta.

No, vratimo se kobnom danu: na prijavu incidenta iz Mostara su, iz MUP Hercegovačko- neretvanske županije krenuli istražitelji Sektora kriminalističke policije, te se istraga vodi pod nadzorom Županijskog tužiteljstva u Mostaru. Zanimljivo je kako je, istodobno, sin pomoć zatražio u dubrovačkoj bolnici, a izvor dubrovačkog medija uvjerava kako je to bilo na Odjelu psihijatrije.

Kako je u pitanju 'pogranična tema', istražitelji su na određeni način 'usporeni' i stoga su im dijelom 'vezane ruke', ali se uspjelo doznati kako su liječnici osobi za koju se još uvijek nije znalo hoće li biti osumnjičena zbog obiteljskog nasilja ili pokušaja ubojstva, izuzeli tragove i poslali ih na forenzičku analizu u renomirani Centar za kriminalistička istraživanja 'Ivan Vučetić' u Zagrebu gdje će pokušati rekonstruirati incident kojem nema svjedoka.

Uočljivo je kako su prezimena oca i sina razlikuju: i to je rezultat svađe oca i sina koji je u znak revolta uzeo djevojačko prezime majke. Ispred velike kuće na Ivanici je bilo neko vrijeme parkirano vozilo sinovog prijatelja iz Dubrovnika, ali je vozilo nakon nekog vremena pronađeno više od stotinu kilometara udaljenom Mostaru.

Očito da je i u tom dijelu previše nepoznanica u ovom slučaju koji je tek sad pobudio golemo zanimanje Dubrovčana od kojih mnogi ne znaju da je potencijalni optuženik za pokušaj ubojstva u istražnom zatvoru zbog znatno benignijeg kaznenog djela.