Tata Gotovac bio je optužen za milijunsku pronevjeru

ubojstvo, ubojstvo, pucnjava, ubojstvo, samoubojstvo, ubojstvo, pljačka, alkohol, džamija, ranjavanje, vatreno oružje, crna kronika, utapanje, sava, ubojstvo, ubojstvo, braća Šimić, samoubojstvo, samoubojstvo, ubojstvo, samoubojstvo, HDZ 1990, crna kronika, pokušaj ubojstva, ubojstvo, ubojstvo, eksploziv, eksplozija, samoubojstvo, Međugorje, oružje, municija, droga, ubojstvo, Brčko, tučnjava, napad, uhićenje, Mostar, mrtvac, crna kronika, Mostar, samostan, časne sestre, Banjaluka, uhićenja, akcija, policija, samoubojstvo, vionica, ubojstvo, klis, samoubojstvo, čatrnja, Metković, prometna nesreća, lov, plin, kamenica, Hasan Sarajlić, samoubojstvo, Posušje, prometna nesreća, žepče, prometna nesreća, Međugorje, prometna nesreća, Međugorje, drvar, samoubojstvo, Usora, prometna nesreća, bulevar, Mostar, zapaljen automobil, tekija, Mostar, pljačka, Bugojno, slavko bašić, Livno, mazda, sjekira, MUP ZHŽ, policija, kontrola, smrt, Tuzla, trovanje, Ljubuški, paljevina, alhotest, Trebinje
Otišli su zatim svatko na svoju stranu. Kad se sutradan Gotovac nije vratio u njihov dom u Voćarskoj cesti na zagrebačkom Gornjem gradu, niti se je javljao obitelji, supruga je policiji prijavila nestanak. Prošla su još tri dana dok u pola sata hoda od doma Gotovčevih u šumi iznad Ulice Gorice na Kozjaku tijelo Jure Gotovca obješeno o stablo nije pronašao pas žene koja je tamo pošla u šetnju.

Pokojnik uza se nije imao nikakve dokumente pa je njegov identitet utvrđen na Zavodu za sudsku medicinu pomoću otisaka prstiju. U policiji kažu da motiv samoubojstva Jure Gotovca, 80-ih viceguvernera Narodne banke Hrvatske, nije poznat.

- Ne, ne znamo ništa, zbog čega... Vijesti pratimo na portalima - kratko je kazala Ivana Gotovac, supruga Gotovčevog mlađeg sina Ivana, optuženog da je kao potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju dao povlaštene informacije poduzetniku i prijatelju Svjetlanu Staniću koji je htio kupiti tvrtku Dalamcijavino. Iako s ocem, nakon što se razveo od njegove i Antine majke Jadranke, nije imao baš nekih kontakta, vijest o njegovoj smrti Ivana Gotovca jako je potresla, a u šoku je bila i njegova mati Jadranka.

Je li i kakvih problema Jure Gotovac imao, u obitelji ne znaju. Za nedavnog telefonskog kontakta s jednim od sinova zvučao je, kažu nam, nesretno i nesređeno. Neki čak spominje i da je imao novčanih problema.

Na Općinskom sudu u Splitu protiv Jure Gotovca se vodio kazneni postupak jer ga se sumnjičilo da je tvrtku Cian iz Solina oštetio za 999 tisuća kuna:

- Još 2004. godine platili smo mu taj iznos za isporuku cisterne. Najprije smo se s njim nagodili na Trgovačkom sudu da će nam novac vratiti u šest jednakih rata, a kako se to nije dogodilo, odnosno kada smo vidjeli da se ne drži dogovora, prije tri godine podnijeli smo kaznenu prijavu protiv njega. Gotovac je optužen, na sudu je pokrenut postupak, ali on nije došao niti na jedno ročište, stalno se nešto ispričavao. Posljednja je rasprava bila zakazana za lipanj ove godine - kaže direktor tvrtke Cian, Petar Bojić.

Na internetskim stranicama oglašena je prodaja vikendice Gotovčevih u Žaborićima nedaleko Šibenika. U obitelji Gotovčeve prve supruge o tome ništa ne znaju, iako je obitelj baš u Žaborićima provodila svoje sretne dane. Kontakt osoba za prodaju je druga Gotovčeva supruga, Imelda Ercek. S njom je Gotovac imao i tvrtku Cibona Trucks, registrianu za unutarnju i vanjsku trgovinu na adresi njihova doma na Gornjem gradu. Preko te tvrtke, za koju kažu da je uspsješno poslovala, Gotovac je sklopio i posao s Cianom. Prvu, manje vrijednu isporuku, Gotovac je korektno odradio.

Jure Gotovac objavio je djelo Materijalna pretpostavka razvoja radiodifuzije u Hrvatskoj i mnoge radove o razvoju tržišta pića u Hrvatskoj. Suautor je knjige Ekonomski odnosi s inozemstvom. Unatoč tome, njegovi sinovi Ivan i Ante medijski su bili eksponiraniji. Prvi zbog Malog maestra, drugi zbog načina života.

- Niti jednog dana nije mi bilo jasno zašto sam u pritvoru, no ovo mi je velika životna škola i mogu reći da mi je ovaj boravak u pritvoru trajno promijenio poglede na život, pogotovu što sam spoznao s koliko sam predivnih ljudi bio okružen i koji su me sada dočekali - rekao je po izlasku iz pritvora Ivan Gotovac.

Preuzeto sa www.vecernji.hr