ŠVERC Cigarete u vrijednosti od 1,6 milijuna eura namjenjene Hrvatskoj zaplijenjene u Crnoj Gori

Luka Bar zapljena cigareta
UPC

Službenici Uprave prihoda i carina (UPC) zaplijenili su danas u Slobodnoj zoni Luke Bar (Crna Gora) 1.188 paketa cigareta, odnosno oko 594.000 kutija cigareta. Sve cigarete su bez akciznih markica.

Cigarete su kontejnerom dopremljene iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata, a crnogorski carinici su spriječili da budu prokrijumčarene preko Luke Bar.

Vrijednost zaplijenjenih cigareta procjenjuje se na više od 1.600.000 eura, priopćila je UPC. U kontejneru su pronađena ukupno tri brenda cigareta: FM, Stela Defina i Stela Akva, prenosi crnogorski portal 'Vijesti'.

"Na osnovu analize podataka iz teretnice i analize rizika koju su sproveli službenici UPC i prikupljenih operativnih podataka, predložen je poseban nadzor ovog kontejnera, te su izvršene carinske operativne metode u smislu eventualnog otkrivanja krijumčarenja robe", navodi UPC.

Kazali su da je kao primatelj u teretnici navedeno poduzeće 'Stefan Rex' iz Zagreba, koja je, kako navode, na crnoj listi kod nelegalnog prometa duhana.

"S obzirom da se u ovom postupku nije pojavio primatelj da bi stavio robu u neki od carinskih postupaka, agent je obaviješten da će se danas pristupiti detaljnom carinskom pregledu, što je rezultiralo sprječavanjem krijumčarenja", dodaje UPC.

Kazali su da će Uprava prihoda i carina svim partnerskim službama na nacionalnom i na međunarodnom nivou dostaviti detaljne informacije, u cilju nastavka istražnih radnji i prikupljanja dodatnih podataka o navedenoj pošiljci, pišu 'Vijesti'.

"Podsjećamo da je odlukom Vlade Crne Gore zabranjeno skladištenje duhanskih proizvoda na teritoriju Slobodne zone Luka Bar, što se u potpunosti poštuje, a tranzit se kontrolira u skladu sa važećim carinskim propisima", zaključuje se u priopćenju.

"Svaki šverc nagriza državu i zato je borba protiv šverca cigareta - osim što je i formalna obaveza prema EU - od suštinske važnosti za uspostavljanje pravne države i povjerenja u naše institucije sistema", poručio je premijer Crne Gore Milojko Spajić.

Kazao je da je borba protiv organiziranog kriminala i korupcije 'apsolutni preduvjet zdrave ekonomije, većih plaća, mirovina i boljeg standarda'. "Uprava carina će biti poluga i pomoć SDT-u i u svakoj budućoj akciji, jer samo zajedno možemo uspjeti", napisao je Spajić na društvenoj mreži X.