FOTO  Suđenje za ubojstvo Ivane Hodak počinje 22. rujna

...nakon kojega su smijenjeni ravnatelj policije te ministri pravosuđa i unutarnjih poslova, ovog će se mjeseca naći pred zagrebačkim Županijskim sudom na čiju bi optuženičku klupu trebao sjesti Mladen Šlogar, beskućnik koji je priznao da je u listopadu 2008. djevojku likvidirao zbog osvete njenom ocu.

Suđenje Šlogaru, najavljeno za 22. rujna, vodit će sudac Ivan Turudić, novoizabrani predsjednik Državnog sudbenog vijeća, koji je sudio i otmičarima sina Vladimira Zagorca, klijenta odvjetnika Zvonimira Hodaka, oca ubijene Ivane.

No, iako je policija prihvatila Šlogarovu tvrdnju da je nedužna djevojka ubijena jer Zvonimir Hodak Šlogaru prije 14 godina nije osigurao obećano zaposlenje, mediji su zločin povezivali upravo sa Zagorcem, hrvatskim generalom osuđenim u ožujku na sedam godina zatvora zbog krađe pet milijuna dolara vrijednih dragulja, dobivenih u ratnoj nabavi oružja na crnom tržištu.

'Zločin ima potpis profesionalca'

Otac ubijene, kao i majka, bivša HDZ-ova ministrica iz devedesetih, u medijima su više puta isticali da u potpunosti ne vjeruju u policijsku verziju priče jer zločin ima 'potpis profesionalca'.

U interpretaciji zločina mediji su se bavili i ulogom Hrvoja Petrača, poduzetnika osuđenog za otmicu Zagorčeva sina, čije je svjedočenje pokrenulo proces protiv umirovljenog generala, kao i tajnom ljubavnom vezom Ivane Hodak s Petračevim odvjetnikom Ljubom Pavasovićem Viskovićem.

Slučaj se povezivao i s kasnijim bombaškim atentatom na Ivu Pukanića, vlasnika tjednika Nacional, te dubokim socijalnim rascjepom u hrvatskom društvu proizašlim iz ratnog nasljeđa. Tim se fenomenom pozabavio čak i američki New York Times tvrdeći da je ubijena pripadala tzv. zlatnoj mladeži, odnosno djeci ljudi koji su u ratnom metežu stekli nezamisliva bogatstva, dok je ubojica najvjerojatnije pripada najnižem društvenom sloju.

U iskazu istražnom sucu Šlogar je ispričao da je osvetu spremao od trenutka kada je dobio otkaz kao kućepazitelj na teniskim terenima koje je posjećivala obitelj Hodak zbog čega je bio prisiljen prodati majčin stan i spasti na preživljavanje po parkovima i javnim kuhinjama.

Djevojka se okrenula, a ja sam se uvjerio da je to Ivana Hodak. Nije me prepoznala. Krenuo sam za njom i sustigao je na odmorištu drugoga kata. Iz lijevog džepa jakne izvadio sam svoj pištolj, i to lijevom rukom. Prebacio sam ga u desnu. Dok mi je ruka još bila spuštena, ona se okrenula prema meni. Vidjela je da držim pištolj, ispružila je ruke i krenula prema meni. Vjerojatno je htjela odmaknuti pištolj koji sam u tom trenutku usmjerio prema njoj i repetirao ga. Gotovo me uhvatila za ruku. No, ja sam je odgurnuo i iz neposredne blizine u njezina prsa ispalio jedan hitac. Pala je na leđa. Sagnuo sam se prema njoj i cijev pištolja usmjerio u njezino čelo
Mladen Šlogar u iskazu o ubojstvu
Šlogar je u svojim iskazima proturječan

Dio novca ipak je, tvrdi, utrošio na pištolj Berettu koje se nije riješio ni nakon što je iz nje ispalio dva metka u 26-godišnjakinju na stubištu zgrade njenih roditelja.

Prema službenoj verziji priče, policija je pištolj otkrila u sjeniku koje je Šlogar koristio kao prenoćište, nakon što je uhićen zbog skitnje, da bi nakon nekog vremena pištolj povezali s Ivanom Hodak i od beskućnika dobili priznanje. Šlogarove riječi, tvrde u policiji, potkrepljuju i materijalni tragovi poput čahure i grickalice za nokte na kojima je otkriven Šlogarov DNK.

No, i u pokajničkom iskazu pred policijom i istražnim sucem Šlogar je u više navrata bio proturječan. Tako je primjerice optuženi tvrdio da je u trgovini skupih kozmetičkih preparata neposredno prije ubojstva kupio šampon protiv prhuti, no prodavačice ga se ne sjećaju i tvrde da šampon kakav je opisao ne postoji.

Ipak, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo krajem srpnja optužilo ga je za teško ubojstvo iz osvete zbog čega mu prijeti čak 40 godina zatvora.