SUD Potvrđena optužnica zbog ispaljivanja zolje na području Mostara, eksplozija, dilanja droge ...

Sado Đugum
Uhićenje Sade Đuguma/Hercegovina.info

Županijski sud u Mostaru u srijedu je potvrdio optužnicu Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) za organizirani kriminal, a kojom su obuhvaćeni Sado Đ. (44), koji je označen kao vođa grupe, te Adnan Š. (36) i Alen F. (32), potvrđeno je za 'Dnevni avaz' iz te pravosudne institucije.

Sado Đ. je, podsjetimo, uhićen 22. rujna prošle godine u akciji 'Hum', koju su izveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP). Kao član te grupe je naveden i Miran V., koji se nalazi u bijegu u Hrvatskoj i za njim će biti raspisana međunarodna tjeralica.

Prema optužnici, Sado Đ. i njegova grupa sumnjiče se za 'Organizirani kriminal' iz članka 342., stav 3., u vezi sa stavom 1. Kaznenog zakona FBiH, a u vezi s kaznenim djelima 'Izazivanje opće opasnosti', 'Oštećenje tuđe stvari', 'Podstrekavanje na ubojstvo', 'Iznuda', 'Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga'.

Među kaznenim djelima koja su navedena u optužnici su i 'Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija te 'Neovlaštena nabavka, držanje ili prodaja bitnih dijelova za oružje'.

Također, Sadi Đ. se na teret stavlja i 'Navođenje na prostituciju' te 'Trgovinu ljudima'. Među djelima koja su obuhvaćena optužnicom su aktiviranje eksplozivne naprave na kuću Alena Azarića u naselju Podpetak na Buni, južno od Mostara, koji je preminuo početkom godine, aktiviranje eksplozivnih naprava pod vozilima Mercedes ML i Mercedes CLS u mostarskom naselju Tekija, a koje je koristio Gani Kovači (61), rasturanje droge i iznude na području Mostara ...

Iako nisu zavedeni kao članovi ove grupe, optužnicom su obuhvaćeni i Ismet V. te Armin P. Ismet V. im je, praktično, prodavao oružje i optužen je za 'Nedozvoljeno držanje oružja' te 'Neovlašteno nabavljanje, držanje ili prodaju oružja', a Armin P. se tereti za 'Izazivanje opće opasnosti' i 'Oštećenje tuđe stvari'. Kako je navedeno u optužnici, između ostalog, on je Adnana Š. i Mirana V. vozio kada su na Azarićevu kuću ispalili zolju.

Podsjetimo, u trenutku akcije FUP-a, Adnan Š. i Alen F. nalazili su se u zatvoru zbog izvršenja drugih kaznenih djela. U međuvremenu, Alen F. je pušten na slobodu, a potom je po izlasku iz zatvora uhićen u Sarajevu. Međutim, nakon ispitivanja u Tužiteljstvu HNŽ određene su mu mjere zabrane boravišta. Sadi Đ. pritvor istječe 21. ožujka, a, kako je rečeno za 'Dnevni avaz', podnesen je prijedlog za produženje pritvora.