STIŽE JOŠ DETALJA IZ CETINJA 'Pobio sam i tvoju i moju obitelj'. Evo što kaže zakon za osobu koja je zaustavila masakr

Cetinje ubojstvo
Vijesti.me

Cetinjanin Vuk Borilović (34) jučer je u centru Prijestonice Cetinje ubio deset sugrađana, a ranio njih šest.

Tijekom kravave drame u kojoj je ubio i dvoje maloljetne djece, Borilović je iz lovačke puške nasumično pucao u susjede, ekipu Hitne medicinske pomoći, pripadnike policije i prolaznike.

Prema tvrdnjama nadležnih, njega je tijekom razmjene vatre sa policijom, hicima iz pištolja života lišio sugrađanin N.K., navodi crnogorski portal 'Vijesti'. Prethodno, Borilović je odbijao da se preda organima reda, iako je bio opkoljen.

Njegovo tijelo sinoć je poslato na obdukciju, a prema neslužbenim informacijama, ima više prostrijelnih rana. Vještaci će, rečeno je, utvrditi kako je stradao i da li hicima iz jednog oružja.

Prema službenim podacima, Borilović je oko 15:30 sati ušao u stan kod svojih podstanara i na vratima ubio 11-godišnjeg M. potom njegovog tri godine mlađeg brata, a onda kroz prozor pucao i u njihovu majku - Natašu Pajović Martinović.

Nakon što ih je usmrtio, pozvao je njihovog oca i supruga Miloša Martinovića i rekao mu: "Pobio sam i tvoju i moju obitelj", tvrde sugovornici 'Vijesti' iz Uprave policije. U narednih 45 minuta, u ukupno 80 metara razdaljine od njegove kuće, sijao je smrt, ubio je još sedam ljudi i ranio šestoro.

Nadležni su objasnili da je nakon ubojstva Martinovića ušao u susjednu kuću gdje je ubio starije sugrađane - Danijelu i Dimitrija Drecuna i teško ranio njihovog unuka Aleksandra Drecuna (32). Na pragu te kuće ubio je i njihovog sina Rajka Drecuna (56), koji je potrčao ka kući kada je čuo pucnjavu.

Borilović je ubio i susjeda Milana Mitrovića (37), a potom i svog ujaka Gorana Đurišića (54), a onda je silazeći niz ulicu, usmrtio i susjede, sestre Aleksandru (52) i Milu Radunović (51). 'Vijestima' je rečeno da je Borilović, opasan sa dva redenika metaka i puškom u ruci, skrenuo ka kući susjeda I.J. i pozivao ga da izađe napolje.

Ranio je još četvoro susjeda - Slavicu Zvicer, Filipa Đurkovića, Milevu Ramadanović i Darinku Čelebić, kao i policajca Ljubišu Maksimovića koji je pokušavao da ga savlada.

Policajci koji su nakon prijavljene pucnjave došli na mjesto događaja nisu uspjeli prići Boriloviću jer je taj Cetinjanin otvorio vatru na njih. Pucao je i u ekipu Hitne medicinske pomoći, onemogućavajući ih da ranjenim sugrađanima ukažu pomoć.

Cetinje ubojstvo

Dok je policija razmjenjivala vatru sa Borilovićem i nakon što je ranio jednog od njih - Maksimovića, Borilovića je, navodno, iz pištolja pogodio sugrađanin N.K. koji je također pokušavao da ga nagovori da se preda.

Prema Članu 11. Kaznenog zakonika Crne Gore, nije kazneno djelo ono djelo koje je učinjeno u krajnjoj nuždi. "Krajnja nužda postoji kad je djelo učinjeno radi toga da učinitelj otkloni od svog dobra ili dobra drugoga istovremenu ili neposredno predstojeću neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti, a pri tom učinjeno zlo nije veće od zla koje je prijetilo".

Iz Kliničkog centra (KC) je priopćeno, povodom jučerašnje tragedije na Cetinju, da se u toj ustanovi na liječenju nalaze četiri pacijenta - troje je na intenzivnoj njezi, a jedan od njih je životno ugrožen. Dva pacijenta u cetinjskoj bolnici su izvan životne opasnosti.

Jedan od ranjenih pacijenata, hospitaliziran u KCCG-u, trenutno je stabilan, izvan životne je opasnosti i smješten je na Klinici za neurokirurgiju. "Drugi pacijent je nakon prijema operativno zbrinut, ima ozljede moždanih struktura i koštanih struktura glave, grudnog koša, životno je ugrožen i nalazi se u Centralnoj intenzivnoj jedinici", navode iz te ustanove.

Treći pacijent ima ozljedu trbušnih organa, dominantno jetre, operativno je zbrinut i na mjerama dalje intenzivne terapije i monitoringa koji je također smješten u intenzivnoj jedinici. "Četvrti pacijent ima ozljede vrata, grudnog koša, otvoreni prijelom desne nadlaktice, također operativno zbrinut i dalje zahtijeva tretman u intenzivnoj jedinici", priopćili su iz Kliničkog centra.

Vlada Crne Gore proglasila je trodnevnu žalost povodom tragedije koja se jučer dogodila u Prijestonici Cetinje.

U skladu sa Odlukom Vlade dani žalosti su subota, nedjelja i ponedjeljak, odnosno 13, 14. i 15. kolovoz 2022. godine. Povodom trodnevne žalosti, u skladu sa Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti, iz Vlade je priopćeno da će zastave biti spuštene na pola koplja na svim zgradama državnih organa i zgradama organa lokalne samouprave i javnih ustanova. 

U skladu sa Odlukom, na dan žalosti na javnim mjestima neće se održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a u ugostiteljskim objektima neće se emitirati glazba. Elektronski i drugi mediji dužni su svoje programske sadržaje prilagoditi obilježavanju dana žalosti, objavio je portal 'Vijesti'.