SREĐIVAO ZAPOŠLJAVANJE U GRANIČNOJ POLICIJI Od policajca oduzeto oko 100.000 KM i zabranjeno mu zaposlenje u policiji

policajci, osuđeni , dilanje, Split, oslobođen krivnje, Hrvatski Vrhovni sud, Damir Vuković, Slobo Marić, Županijski sud Mostar, presuda, ratni zločin, granična policija, granični policajac optužnica, optužnica, Tužiteljstvo BiH, tužiteljstvo, optužnica, porezna utaja , optužnica, tužiteljstvo, Natječaj, posao, Tuzla, korupcija, Tuzla, tužiteljstvo, optužnica, Đurđevik, ubojstvo, Livno, tužiteljstvo, sud, presuda, tužiteljstvo, pritvor, droga, krijumčarenje, silovanje, nasilje, zadar, tužiteljstvo, tužiteljstvo, presuda, zloupotreba položaja, Tuzla, optužnica, Tužiteljstvo BiH, autorska prava, zatvor, tužiteljstvo, mito, primanje dara, granična policija
Ilustracija/Hercegovina.info

Optuženi Rejhan R. (1980.) i Kenit Č. (1994.), sporazumno su priznali krivicu, nakon čega su u Sudu BiH oglašeni krivim i osuđeni na predložene kazne.

Rejhan R. je osuđen na glavnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. Uz izricanje predložene kazne, predložena je i izrečena mjera sigurnosti zabrane vršenja dužnosti policijskog službenika u svim policijskim agencijama u BiH u trajanju od pet godina od dana pravnosnažnosti odluke. 

Na osnovu članaka 110. i 111. Kaznenog zakona BiH od optuženog se oduzima protupravno stečena imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u različitim valutama u ukupnom iznosu od oko 100.000 KM, kao i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta upotrijebljenih za izvršenje kaznenog djela.

Kenit Č. osuđen je na glavnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, kao i sporednu novčanu kaznu u iznosu od 1.000 KM. Na osnovu članaka 110. i 111. Kaznenog zakona BiH od optuženog se oduzima protupravno stečena imovinska korist pribavljena kaznenim djelom u iznosu od 1600 KM, kao i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta koji su upotrijebljeni za izvršenje kaznenog djela.

Optuženi su priznali krivicu da su djelujući u okviru grupe, nezakonito zahtijevali i primali novac od kandidata, kako bi u okviru svojih ovlaštenja pogodovali njihovom prolasku na natječaju i uposlenju u Graničnoj policiji BiH, a za sebe pribavljali nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi su priznali krivicu, za počinjeno kazneno djelo 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela' iz članka 249., kazneno  djelo 'Primanje dara i drugih oblika koristi' iz članka 217. KZ-a BiH u vezi sa člankom 54. istog Zakona, a optuženi Kenit Č. i za kazneno djelo 'Davanje dara i drugih oblika koristi' iz članka 218. KZ-a BiH.

Potpisivanjem sporazumnog priznanja optuženi su se odrekli prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im je na osnovu sporazuma izrekao Sud BiH. Nakon prihvatanja sporazuma, predmet protiv svih optuženih pravosnažno je okončan bez daljeg provođenja sudskog postupka, navedeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.