SPORAZUMNO PRIZNANJE Trebinjcima zatvorske kazne od jedne do pet godina zbog dilanja 154 kg droge

Zatvor ruke
WiseGeek

U predmetu kodnog naziva 'Staza' šestorica optuženih, nakon razmotrenih dokaza tužiteljstva, u prisustvu odvjetnika, u potpunosti su sporazumno priznala krivicu za kaznena djela povezana sa organiziranim kriminalom i neovlaštenim prometom opojnih droga, nakon čega su osuđeni u Sudu BiH.

Za optužene su, u skladu sa sporazumnim priznanjem, predložene kazne: optuženi Dragan P. zvani 'Bosanac' (1985.) iz Trebinja, na kaznu zatvora u trajanju od pet godina, oduzimanje protupravne imovinske koristi u visini od 35 000 KM, kao i oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje kaznenog djela i to putničko motorno vozilo BMW.

Optuženi Anđelko M. zvani 'Ciri', 'Kirofa', 'Medo' i 'Glavonja' (1975.) iz Trebinja, na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, te oduzimanje protupravne imovinske koristi u visini od 1000 KM. Optuženi Aleksa M. (1998.) iz Trebinja, na  kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, oduzimanje protupravne imovinske koristi u visini od 1000 KM.

Optuženi Dušan M. (1992.) iz Trebinja, državljanin BiH, na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, oduzimanje protupravne imovinske koristi u visini od 1000 KM. Optuženi Nemanja P. zvani 'Neno' (1991.) iz Trebinja, na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, oduzimanje protupravne imovinske koristi u visini od 500 KM.

Optuženi Dražen S. (1996.) iz Foče, na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, oduzimanje protupravne imovinske koristi u visini od 1400 KM.

U okviru predmetnih sporazuma, oduzeto je: opojna droga 'marihuana' u količini od 154,7 kg, putničko vozilo marke BMW koje je korišteno u izvršenju kaznenog djela, te mobilni telefoni, računari i sredstva veze. Svi optuženi, sporazumnim priznanjem, obavezali su se na davanje iskaza u predmetu kodnog naziva 'Staza', koji se vodi protiv još pet preostalih optuženih.

Predložene kazne u skladu su sa ulogom i odgovornošću optuženih u izvršenju kaznenog djela. Sporazumnim priznanjem optuženi se odriču prava na suđenje te prava na žabu na presudu koju im, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH. Sporazumna priznanja proslijeđena su Sudu Bosne i Hercegovine koji je prihvatio sporazume i izrekao kaznu optuženima, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.