Specijalci pucali na bjegunca u Grudama

Ne pucaj, ubit ćete me!, vikao je Mate Šimić zvani Dolkić (41) iz Borajne kod Gruda specijalcima s dugim cijevima koji su mu pri pokušaju novog bijega počeli pucati oko nogu. Kako tiho prepričavaju susjedi, prethodno se oglušio o upozoravajuće hice u zrak. Tako im se bjegunac s tri tjeralice blijeda lica konačno predao, i to nakon dvomjesečnog skrivanja. Spektakularna akcija koja je okončana prije preksinoćnog mraka zapravo je počela još ujutro u strogoj tajnosti, kada se 20-ak najpovjerljivijih policajaca MUP-a Zapadnohercegovačke županije uputilo u šumu nadomak Matine kuće, piše večernji list.

Prethodno im je netko dojavio da se najtraženiji hercegovački “hajduk” nalazi u svojoj vikendici, ali ga tamo nisu zatekli. I samo što su se četvorica, nakon cjelodnevnog čekanja, izdvojila iz skupine te kradom približavala njegovoj opkoljenoj kući, bjegunac je polunag odjednom izletio i dao se u bijeg. No, ne zadugo. Točno pet minuta prije ponoći, šestorica maskiranih specijalaca su u to “gluho doba” noći bez riječi doslovno iznijela korpulentnog i svezanog Matu.

Za to vrijeme su se prolaznici ispred zgrade PU Ljubuški začuđeno pitali: Što je ovo? Doista, sve je sličilo kraju jedne predstave. Opet uz svitu policijske pratnje, “zvijezda” večeri je ispred novinarskih objektiva prevezena među zidine mostarskog zatvora, upravo onako kako je to tražio dežurni županijski tužitelj Ivan Hrstić. Koliko je Šimić bio tražena “roba”, pokazuje i činjenica da su već sutradan ujutro federalni specijalci pripremali njegovo uhićenje. I oni su ga mjesecima pratili, ali im je on, vjerojatno zahvaljujući dobrim vezama u policiji i pravosuđu, uspijevao u zadnji tren umaći.

Prema kazivanju očevidaca, čak ni Šimić nakon uhićenja nije krio da postoji nemali broj korumpiranih među njihovim redovima, što očito više nikome nije nepoznanica. Pogotovo ne onima koji su ga viđali u vrijeme njegova razvikana bijega pa im se činilo da ga nitko osobito ni ne traži. Da je neometano prelazio granicu, svjedoči i podatak da se nedavno iznenada pojavio u splitskoj policiji i predao se. Tražili su ga već dulje zbog krivotvorenja isprava, odnosno “prekucavanja” broja šasije njegova BMW-a, pa ga pustili. On je u Splitu još prije 7 godina bio uvjetno osuđivan za slično kazneno djelo. S druge strane granice, za njim su trenutno raspisane tri tjeralice zbog odvojena napada na policajce, bivšeg i aktualnog zapovjednika PP Grude i graničara.

U svibnju ove godine Mate je s mlađim bratom Blagom, koji je još u bijegu, napravio incident u grudskom kafić Bumerang pa su se, kao i pet ranijih slučajeva, dali u bijeg za RH gdje posjeduju imovinu. Prema riječima zakupca ovog kafića, iznuđivali su od njega 500 eura. Blago je ubrzo ponovno došao pred kafić. Tamo su ga policajci uhitili, no dok su ga privodili, uspio im je pobjeći. Potom je u bijegu pomogao bratu Mati, koji je pucao na dvojicu šefova policije u Grudama. Dok su ga svladavali u kafiću, u BMW-u je došao Blago te su braća uspjela pobjeći. U međuvremenu su zbog Blagina bijega dvojica policajaca bila suspendirana. Inače, braća zajedno imaju čak 9 uvjetnih osuda u BiH te ni dana provedena u zatvoru, sve do jučer.

 

Piše: Robert Soldo