SLUČAJ BIJEDIĆ I OSTALI Predložene mjere zabrane zbog namještanja natječaja od 5,5 milijuna KM

SLUČAJ BIJEDIĆ I OSTALI Predložene mjere zabrane zbog namještanja natječaja od 5,5 milijuna KM
TIP.ba

Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije (TŽ) je, nakon ispitivanja šest osumnjičenih osoba u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u Tuzli, Općinskom sudu Tuzla stavilo prijedlog za određivanje različitih mjera zabrane za Envera Bijedića, Amira S., Amira T., Aziza Č., Atifa M. i Dženana M., koji su osumnjičeni da su počinili kaznena djela 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela u stjecaju sa primanjem nagrade ili drugog oblika koristi radi trgovine utjecajem', ili u slučaju Amira S. i Aziza Č. kazneno djelo 'Zloupotreba položaja i ovlaštenja'.

U ovom predmetu Tužiteljstvo, u suradnji sa istražiteljima SIPA-e, provodi višemjesečnu istragu, a jučer su obavljeni pretresi privatnih i poslovnih prostorija koje su koristili osumnjičeni, prilikom čega su prikupljeni brojni relevantni dokazi, radi čega se osiguranje prisusutva osumnjičenih u daljem toku krivičnog postupka može ostvariti i mjerama zabrane, umjesto mjerom pritvora.

Za sve osumnjičene su predložene mjere zabrane međusobnog sastajanja ili sastajanja sa svjedocima i obavezno periodično javljanje u nadležnu policijsku postaju. Za Bijedića je predložena i mjera zabrane odlazaka u prostorije Rudnika soli Tuzla, a uz istu mjeru Amiru T. je predložena i zabrana obavljanja dužnosti predsjednika Nadzornog odbora u Rudniku, te Azizu Č. zabrana obavljanja dužnosti v.d. direktora Rudnika.

Predlaganjem mjera zabrane osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode.

Podsjećamo, Enver Bijedić je osumnjičen da je organizirao i rukovodio grupom u kojoj su bili i ostali osumnjičeni, te da je u razdoblju od rujna 2019. do veljače 2021. godine, koristeći svoj uticajni položaj predsjednika stranke Socijaldemokrati BiH i zastupnika u Parlamentu BiH, posredovao između osumnjičenih i  podstrekavao ih da počine navedena kaznena djela.

Protiv ovih osoba je otvorena istraga u Tužiteljstvu, a koja se odnosi na nezakonitosti prilikom namještanja natječaja u iznosu od oko 5,5 milijuna KM za tvrtku 'Minning and Drilling' iz Gračanice za izvođenje radova na istražno-eksploatacijskim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima u Rudniku soli Tuzla. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istragom je potvrđena osnovana sumnja da su natječaji u navedenom razdoblju više puta poništavani iako je kvalificirana i kredibilna tvrtka iz Bugarske u više navrata imala ponude koje su bile jeftinije za oko dva milijuna KM od gračaničke firme, kako bi se kontinuirano pogodovalo i insistiralo da upravo ova tvrtka dobije posao. 

Također, osumnjičeni su bili svjesni da gračanička tvrtka nije kvalificiran i kredibilan ponuđač jer nije imala ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova, ali je bez obzira na to sa ovom tvrtkom 12. veljače 2021. godine zaključen ugovor za obavljanje ovih poslova, uz dodatnu odredbu u ugovoru da se umjesto dotadašnjih i uobičajenih 5%, nepredviđeni i naknadni radovi mogu uvećati i za 20% vrijednosti ugovora, što je još oko 1,1 milijun KM na vrijednost ugovora, bez obaveze daljnje procedure javnih nabavki.

Na ovaj način je osumnjičenim Atifu i Dženanu M. i firmi 'Minning  and Drilling' iz Gračanice, iako nije bila kvalificiran ni kredibilan ponuđač, pribavljena korist u vidu izbora za najpovoljnijeg ponuđača za ove radove, kao i u vidu stjecanja potrebnih kvalifikacija za naredne javne nabavke za obavljanje radova istražno-eksploatacijskih bušotina u BiH, ali i u inozemstvu, navodi se u detaljnom izvješću iz Ureda za informiranje Tužiteljstva TŽ.