Slavo Kukić mozak operacije pranje novca u HT Mostaru

SIPA je spis krajem prošlog mjeseca dostavila voditelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Boži Mihajloviću.

Uz ostale Glas Srpske navodi da su među osumnjičenim, a na temelju zahtjeva austrijskog, a zatim i slovenskog ureda Interpola provjereni računi bivšeg direktora "HT Mostar" Stipe Prlića. U spisu kojega je uputio Interpol, sumnja se da su u pljačku "HT Mostara" bili uključeni i direktor agencije SV-RSA Neven Kulenović i kandidat SDP-a za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Slavo Kukić koji je po ovdašnjim medijima bio mozak operacije.

Nakon što su dobili zahtjev Interpola SIPA i federalni MUP su u travnju prošle i ožujku ove godine uputili zahtjeve MUP-u Zapadnohercegovačke županije, a zatim i Sarajevske i Hercegovačke-neretvanske županije u kojima su zatražili dodatne informacije za više osoba uključenih u pranje novca iz mostarske telekomunikacijske kompanije.

Operacija izvlačenja novca iz "HT Mostara" kroz isplatu napojnica za obavljene poslove ostvarivala se putem fantomske kompanije "3 Media" smještene na Gibraltaru i registrirane na Kulenovićevo ime. Interpolu je bilo posebno sumnjivo da s Prlićevog računa u posljednjih pet godina nije bilo isplata nego su obavljane samo uplate što je najčešći slučaj kod pranja novca.

I pored zloporaba u koje je umiješan nova Vlada FBiH koju su formirali SDP i njeni partneri nastoji vratiti Stipu Prlića na čelo tvtke "HT Mostar". To je, međutim, nemoguće provesti ukoliko se s tim ne suglasi T-HT Zagreb koji u mostarskoj kompaniji ima 40 posto vlasništva. Iz Zagreba su upravo zbog umiješanosti u kriminal odbacili mogućnost podržati Prlića.

Glas srpske