SKY SIPA oduzela pola milijuna KM, krivotvorene eure, skupocjena vozila ...

SKY SIPA oduzela pola milijuna KM, krivotvorene eure, skupocjena vozila ...
Ilustracija

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) proveli su 10.3.2020. godine operativnu akciju 'Sky' po naredbi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, u okviru koje su nakon višemjesečne istrage priveli pripadnike grupe za organizirani kriminal, koji se dovode u vezu sa međunarodnim transportom opojne droge na području Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Poljske i Savezne Republike Njemačke.

Navedene osobe se sumnjiče da su počinile krivično djelo 'Organizirani kriminal' propisano članom 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa krivičnim djelom 'Neovlašteni promet opojnim drogama' propisanim članom 195. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U okviru operativne akcije od organizatora grupe za organizirani kriminal privremeno je oduzeto oko 500.000,00 KM u različitim apoenima, tri skupocjena motorna vozila, različito oružje i streljivo, kao i dvije novčanice u iznosu od 50 EUR-a. Također, oduzeto je i jedno skupocjeno vozilo za koje je utvrđeno da je ukradeno u Saveznoj Republici Njemačkoj, određena količina opojne droge i 43 novčanice u apoenima od 500 EUR-a.

Vještačenjem privremeno oduzetih novčanica 28.7.2020. godine, utvrđeno je da su 43 novčanice u apoenu od 500 EUR-a i dvije novčanice u apoenu od 50 EUR-a krivotvorene, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje SIPA-e.