Skandalozno: Bez istrage o pljački u Hercegovina osiguranju

Nijedno tužiteljstvo, nijedna policijska agencija, kao ni Agencija za nadzor osiguranja FBiH nisu pokrenuli istragu kako bi ustvrdili kako je propalo Hercegovina osiguranje i gdje je nestalo, grube procjene govore, oko 25 milijuna maraka.
Razlog je, koji za takvo 'nereagiranje' navode iz nadležnih tijela, jednostavan – nitko nije ništa prijavio!

Mehmedbašić: Ne znam ništa

- Nemam  pojma o čemu pričate, ništa ne znam o tome, prvi put čujem, Hercegovina osiguranje?, stvarno nemam pojma…, kratko je odgovorio županijski tužitelj Nijaz Mehmedbašić na naš upit hoće li se Tužiteljstvo HNŽ-a pozabaviti čudnovatim nestankom oko 25 milijuna maraka i tisućama prevarenih ljudi koji zahtijevaju da se otkrije u što je menadžment te tvrtke potrošio novac koji je godinama uplaćivan za police osiguranja.
Iz državnog Tužiteljstva također napominju da se trenutačno ne vodi nikakva istraga.
- U Tužiteljstvo BiH nije stigla nijedna prijava vezana uz Hercegovinu osiguranje tako da ne postoji niti istraga. Ukoliko stigne bilo kakva prijava od bilo koje policijske agencije ili oštećene stranke, Tužiteljstvo može reagirati, kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik državnog Tužiteljstva.
Podsjetimo, po Zakonu o kaznenom postupku po službenoj dužnosti Tužiteljstvo je dužno reagirati kada dobije 'glas' da je negdje počinjeno kazneno djelo. Iako su oštećeni korisnici Hercegovina osiguranja nekoliko puta upozoravali da ne mogu naplatiti osiguranja, iako su Aluminij i Elektroprivreda HZ HB najavili tužbe protiv HO-a i Agencije za nadzor osiguranja, nadležna tijela vrte se u krug čekajući da netko prijavi ono što se već mjesecima zna.
- Istina je da imamo nadležnost reagirati, ali ne možemo se osloniti samo na medijske napise, prokomentirao je Grubešić.

Video: Emisija posvećena pljački osiguranika u Hercegovina Osiguranju

Radnici traže krivca

Idući tjedan Sindikat radnika mostarskog Aluminija podnijet će prijavu protiv Hercegovina osiguranja Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) zbog nemogućnosti pronalaska drugog rješenja za naplatu polica osiguranja.
- Nitko nam nije ponudio nikakvo rješenje i nemamo drugog izbora nego slučaj prijaviti SIPA-i i drugim nadležnim tijelima, te tužiti Hercegovinu osiguranje i tražiti odgovornost svih upravitelja koji su vodili tu tvrtku od 2000. do 2010. godine. Nemoguće je da nestane toliko novca i da nitko ne odgovara. Radnici žele istinu i zahtijevaju istragu, kazao je Samir Anić, predsjednik sindikata Aluminija.
Podsjetimo, Elektroprivreda HZ HB protekli je tjedan odlučila podignuti tužbu protiv Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

Novi direktor Agencije za nadzor osiguranja Ivan Brkić kazao je za Dnevni list da će Agencija nastojati žurno reagirati po pitanju rješavanja problema Hercegovina osiguranja.
- Agencija je još prije moga dolaska uvela određene mjere (15. ožujka) u cilju konsolidacije društva i zaštite interesa osiguranika i osiguravatelja. Određeno je da te mjere traju šest mjeseci, dakle do 15. rujna. Međutim, uvidom u situaciju postalo je jasno da ćemo ovaj problem morati riješiti puno ranije, a ne čekati do 15. rujna. Mi moramo zaštititi osiguranike i odgovorno kažem da ćemo, bez obzira koliko rezovi bili bolni, to i učiniti. Krumpir je vruć, ali situacija se mora riješiti, kazao je Brkić.
Na pitanje koje će konkretno mjere poduzeti Agencija i kako je uopće došlo do ovakve situacije, Brkić je kazao da bi više informacija mogao dati idući tjedan. 
Da. L.

“Bankomat” hercegovačkih tajkuna?

Dobro upućeni u ovaj slučaj tvrde da problem Hercegovina osiguranja nije nastao sada, nakon dospijeća velikog broja premija na isplatu, nego da je počeo samim osnivanjem, jer je osiguranje bilo u vlasništvu Hercegovačke banke, u koju je u proljeće 2001. međunarodna zajednica uvela prinudnu upravu, zbog sumnji kako će biti financijski motor hrvatske samouprave. Brojne optužbe su stizale na račun ove banke, a najglasnije su bile one da je iz banke nestalo 50 milijuna kuna koje je Hrvatska slala za HVO i hrvatske stradalnike u BiH. Ovi navodi kasnije su opovrgnuti, no mnogi tvrde da su Hercegovačka banka, a samim tim i Hercegovina osiguranje samo bili “bankomati” određenih hercegovačkih tajkuna usko povezanih s političkim krugovima.

Hercegovina osiguranje: "Para nema, more bit bidne, more bit ne bidne"

Pad poslovanja

Prije desetak godina HO je po ostvarenoj premiji bio drugo osiguranje u FBiH, a 2009. je završilo na 13. poziciji od petnaest osiguravajućih kuća s trendom nastavka pada ostvarene premije. Nejasno je kakve je to poteze vukla Uprava ove kuće, koja se potpuno srozala. Čini se da je sve što se posljednjih godina događa s Hercegovina osiguranjem povezano s nasilnim gašenjem Hercegovačke banke, u čijem je sastavu bilo i ovo osiguravajuće društvo. Od ostvarene premije od skoro 26 milijuna maraka 2000., u 2009. ukupno ostvarena premija osiguranja pala je tek na 7,4 milijuna maraka. U nekoliko navrata i privremena uprava pokušavala je što odvojeno, ali i zajedno s bankom prodati ovu osiguravajuću kuću, no svaki pokušaj je propao.

Dnevni list