SIPA UPALA U UNO BIH Uhićeno šest službenika Uprave za neizravno oporezivanje

SIPA rotacije
Ilustracija/Hercegovina.info

U okviru predmeta kodnog naziva 'Brend', policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), pretresli su danas (3.2.) osobe, stambene objekte, službene prostorije Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) Bosne i Hercegovine i pokretne stvari koje koristi šest osumnjičenih osoba, službenika Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine. 

Pretresi su izvršeni na sedam lokacija na području Tuzle, Bijeljine, Gradačca, Lukavca i mjesta Lepnica općina Orašje.

Slobode je lišeno šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine 'Udruživanje radi činjenja krivičnih djela', u vezi sa krivičnim djelima iz člana 217. 'Primanje dara i drugih oblika koristi' i člana 220. 'Zloupotreba položaja ili ovlaštenja', istog zakona.

Tijekom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi i interne evidencije, te predmeti koji potiču iz krivičnog djela. Osobe lišene slobode su privedene u službene prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade, nakon čega će biti predate u dalju nadležnost Tužiteljstva BiH.

Navedene aktivnosti su provedene pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i u suradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanske županije i Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje SIPA-e.

"Tijekom istrage koju vodi Tužiteljstvo BiH, prikupljeni su dokazi, da su osumnjičeni koji su uposleni u Grupi za sprječavanje prekršaja i krijumčarenja, počinili koruptivna kaznena djela, tako što su primali darove ili druge oblike koristi, kako ne bi poduzeli službene radnje koje su morali poduzeti, radi otkrivanja nezakonitosti prilikom uvoza roba na područje Bosne i Hercegovine", navedeno je između ostaloga u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.

Slobode je lišen šef Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru UNO u Tuzli Boris F., koji je i prvosumnjičeni u ovom slučaju, piše 'Glas Srpske'. Osim njega uhićeni su i Milorad K., Elvir Ć., Vedad O., Ladisav Z. i Benko G.. Neslužbeno, svi su službenici Regionalnog centra UNO u Tuzli.

Prije dvije godine, krajem veljače, u istoimenoj akciji pripadnici SIPA-e su uhitili 11 carinskih službenika zbog primanja mita na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška, Šamac i Orašje, a pretresane su prostorije UNO BiH i drugi objekti na 22 lokacije.