SIPA upala u državno Ministarstvo obrane zbog jedne stare priče

Sarajevo, Veleposlanstvo Švedske, Sipa, droga, akcija uhićenja, Sipa, Ministarstvo obrane BiH, Sipa, uhićenje, krijumčarenje ljudi, Sipa, krijumčarenje ljudi, Sipa, tužiteljstvo, pretres, istraga, Gradiška, Tužiteljstvo BiH, uhićenja, pretres, Cazin, tužiteljstvo, krijumčarenje, droga
Arhiva/hercegovina.info

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA jučer su, po nalogu Suda BiH, privremeno oduzeli dokumentaciju iz Ministarstva obrane BiH koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije jednoj tvrtki iz Republike Hrvatske. 

"Navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage po naredbi Tužiteljstva BiH, koja se odnosi na postojanje sumnje da su u razdoblju od 22.3.2010. do 22.10.2010., bez suglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključena tijekom 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava obrane i jednog poduzeća iz Republike Hrvatske", navode iz SIPA-e.

Dodaju da je osumnjičena osoba izmijenila bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je smanjivala velike količine naoružanja i streljiva koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećavalo određene količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, kako bi udovoljilo zahtjevima poduzeća iz Republike Hrvatske.

"Navedenim radnjama oštećen je proračun institucija Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.297.580,25 maraka. O realizaciji navevedene naredbe, policijski službenici SIPA-e će sačiniti odgovarajuće izvještaje, koji će zajedno sa prilozima biti dostavljeni Sudu Bosne i Hercegovine i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine", zaključuje se u priopćenju Državne agencije za istrage i zaštitu.