SIPA upala u državno Ministarstvo obrane zbog jedne stare priče

SIPA upala u državno Ministarstvo obrane zbog jedne stare priče
Arhiva/hercegovina.info

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA jučer su, po nalogu Suda BiH, privremeno oduzeli dokumentaciju iz Ministarstva obrane BiH koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i municije jednoj tvrtki iz Republike Hrvatske. 

"Navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage po naredbi Tužiteljstva BiH, koja se odnosi na postojanje sumnje da su u razdoblju od 22.3.2010. do 22.10.2010., bez suglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključena tijekom 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava obrane i jednog poduzeća iz Republike Hrvatske", navode iz SIPA-e.

Dodaju da je osumnjičena osoba izmijenila bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je smanjivala velike količine naoružanja i streljiva koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećavalo određene količine naoružanja i pretežno municije koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, kako bi udovoljilo zahtjevima poduzeća iz Republike Hrvatske.

"Navedenim radnjama oštećen je proračun institucija Bosne i Hercegovine u iznosu od 6.297.580,25 maraka. O realizaciji navevedene naredbe, policijski službenici SIPA-e će sačiniti odgovarajuće izvještaje, koji će zajedno sa prilozima biti dostavljeni Sudu Bosne i Hercegovine i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine", zaključuje se u priopćenju Državne agencije za istrage i zaštitu.