SIPA uhitila carinike zbog višemilijunskih prijevara

... ispostava u Tuzli i Bijeljini, koje se sumnjiči za korupciju pri uvozu tekstila i drugih roba čime su nanijeli višemilijunsku štetu nanesenu proračunima u BiH, priopćili su iz Tužiteljstva BiH.

"Čelnici carinskih ispostava u Tuzli i Bijeljini i carinici koji su uhićeni u okviru policijske akcije "Master" osumnjičeni su za višemilijunske carinske prijevare i porezne utaje te pranje novca", navodi se u priopćenju Državnog odvjetništva BiH. Tijekom dana pretreseno je više lokacija u Tuzli, Bijeljini, Sarajevu, Brčkom i Zvorniku te su pronađeni u zaplijenjeni brojni dokazi.

Navodi se da su carinski službenici primali mito te dopuštali prolaz kamiona i tegljača određenih poduzeća bez ikakvog carinskog nadzora robe, kao i druge zloporabe položaja u vezi s carinskom procedurom.

"Na ovaj način su BiH i njezinim građanima nanijeli višemilijunsku štetu, jer su, prema prikupljenim dokazima, ove nezakonite aktivnosti uvoza raznih vrsta roba, a najviše tekstila, trajale najmanje dvije godine", precizira se u priopćenju.

Iz Državnog odvjetništva upozoravaju i da je nanesena velika šteta sigurnosnoj situaciji u BiH, jer je na taj način bio omogućen uvoz i krijumčarenje zakonom zabranjenih supstanci i sredstava.

Uhićene osobe će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predane u nadležnost Državnog odvjetništva koje će odlučiti o određivanju pritvora.