SIPA u Hercegovini uhitila tri osobe i zaplijenila oko 200 kg droge, oružje, eksploziv

Trebinje marihuana zapljena
SIPA

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (23.11.2021. godine) u međunarodnoj operativnoj akciji izvršili pretrese više stambenih objekata na tri lokacije na području Trebinja, kojom prilikom su otkrili i privremeno oduzeli oko 200 kilograma opojne droge 'marihuana' i određenu količinu vatrenog oružja i eksploziva.

Privedene su tri osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela 'Organizirani kriminal' iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa krivičnim djelom 'Neovlašten promet opojnim drogama' iz člana 195. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Trebinje marihuana zapljena

Navedene aktivnosti se provode u suradnji sa Ministarstvom unutarnjih poslova Crne Gore, Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske i Upravom za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine, a po usmenom nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Privedene osobe će biti sprovedene u prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počinitelju biti predate na dalju nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje SIPA-e.